Најновије вести о судбини протераних Срба и све озбиљнијој хуманитарној ситуацији

Данас су у Косовској Митровици одржане две прес конференције. Једну је одржао СНВ а другу начелник округа. На тим конференцијама могли су се чути следећи подаци.

У Косовско-митровачком региону се налази око 380 интерно расељених лица.

Лепосавић: Овде су смештени људи из Косова Поља у управној згради Трепче и Комуналног предузећа.

Косовска Митровица: Смештај су нашли људи из села вучитрнске општине, који се налазе у студентском центру, а за смештај се оспособљавају и школе.

Звечан: Око 30 људи је смештено по приватним кућама, код родбине и пријатеља. Смештај се планира и у селу Бањска и хотелу Тројка.

Прилужје: Око 115 људи из Обилића се овде налази.

Оливер Ивановић је, након разговора са представницима француског КФОР-а изјавио да има податак да се до 15:00 часова данас у француским војним базама налазило преко 600 Срба и то:

Око 205 у Бази Белведер, око 220 у бази у Новом Селу и око 200 у бази у Смрковници.

Стање у камповима је крајње тешко и прети права хуманитарна катастрофа. Стога је одлучено да се поједини Срби пребацују у Косовску Митровицу (из Гојбуље, Бабиног Моста, Гацког, Прилужја)

Срби редом изјављују да желе да се врате у своје домове. Договорено је да се под хитно изврши смена мушкараца из Гојбуље, јер је мали број који је остао у селу изузетно преморен.

Транспорт до својих домова траже и око 80 Срба са подручја Штрпца.

Црвени Крст Србије је први успео да упути помоћ пострадалом народу на Косову и Метохији. Стигло је 7 камиона до Косовске Митровице а на путу је још толико.

Изнета је критика на рачун међународних хуманитарних организација. Пружено је објашњење да се они још увек не осећају безбедним да би могли да допремају помоћ.

Колико је положај тежак сведочи и писмо које је Координационом центру у КМ донео представник међународне полиције од Срба из једне од база КФОР-а.

Срби су у њему затражили хитну помоћ у најосновнијим лековима.