Најоштрија осуда напада на цркву у Ораховцу

Канцеларија за Косово и Метохију Владе Републике Србије најоштрије је осудила јучерашњи напад на цркву Успења Пресвете Богородице у Ораховцу, и упутила захтев да се починиоци одмах пронађу и приведу правди. У саопштењу ове канцеларије наводи се да напад на српску цркву, и то на дан великог црквеног празника Покрова Пресвете Богородице, у тренутку када су се у порти играла деца, потврђује да се на Косову и Метохији и даље ствара атмосфера страха и безакоња, у којој нема сигурности ни за Србе, ни за њихове светиње.

Да овај напад није случајан потврђује и чињеница да су албански екстремисти и прошле године, на исти дан, каменовали парохијски дом ове цркве, у коме живи локални парох са породицом. Још колико јуче су се чула уверавања Приштине да ће се учлањењем Косова у Унеско унапредити положај српског наслеђа у покрајини, при чему ти наводи у светлу овог напада делују лицемерно и цинично.

Стога се поставља питање Приштини, али пре свега међународној заједници, поготово оним државама које подржавају учлањење Косова у Унеско, колико још српских светиња треба да буде оскрнављено, спаљено и уништено, па да се схвати да они који су разорили стотине српских храмова не могу данас водити бригу о нашим црквама и манастирима.

Поред тога, упућен је позив надлежним органима у приштинској и администрацији међународне заједнице на Косову и Метохији да јавно осуде јучерашњи напад на цркву у Ораховцу, као и да четири албанска младића која су бацила каменице хитно буду приведена правди. Влада Републике Србије ће и даље улагати максималне напоре да се српском народу у покрајини осигура безбедност, а нашем културном наслеђу заштита и сва потребна брига, додаје се у саопштењу.

Извор: Влада Р. Србије