Најоштрији протест Епископа Теодосија председавајућој Комисије за обнову Савета Европе и шефу УНМИК-а

ЗАТИРАЊЕ ТЕМЕЉА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ
ЦРКВЕ СВ. ТРОЈИЦЕ У ЂАКОВИЦИ

Манастир Високи Дечани
12. јули 2008. год.

Викарни Епископ Липљански Г. Теодосије је као представник СПЦ у процесу обнове цркава и манастира који се изводи у организацији Савета Европе, изразио најоштрији протест председавајућој Комисије Еми Кармајкл и шефу УНМИК-а г. Ламберту Занијеру због отвореног кршења обавеза које су на себе по Меморандуму за обнову преузеле косовске институције 2005. године.

У центру Ђаковице налазио се саборни храм Св. Тројице који је најпре миниран и тешко оштећен у лето 1999, да би у Мартовском погрому 2004. године све рушевине храма биле разнесене и локација скоро потпуно очишћена од остатака храма. Преостали су једино темељи храма.

Комисија за обнову Савета Европе, у којој поред Завода за заштиту споменика културе Србије и СПЦ учествују и два представника косовских институција, постигла је договор прошле године да се земљишна парцела некадашњег храма Св. Тројице адекватно огради и да се остаци темеља храма привремено конзервирају док се храм не обнови. Прошле године, у склопу припрема за конзервацију темеља и ограђивање, извршено је чишћење локације од смећа, пошто је на том месту направљена дивља депонија која је скрнавила ово свето место.

Прошле недеље, Епископ Теодосије и председавајућа Комисије за обнову Ема Кармајкл добили су информације да се без одобрења Комисије за обнову Савета Европе изводе радови на месту храма Св. Тројице у Ђаковици. Владика Теодосије је већ наредног дана обишао локацију и могао се уверити да су темељи храма већ покривени слојем од 1 метра земље. Он је одмах о томе известио надлежног архијереја Епископа Артемија и писменим путем изразио забринутост председавајућој Комисије тражећи хитно да Савет Европе и УНМИК обезбеде да општинске власти прекину неовлашћене радове на земљишту СПЦ као и да се локација врати у своје првобитно стање ради конзервације темеља и ограђивања.

У међувремену, председник општине Ђаковица Паљ Љекај обавестио је писмом преко УНМИК-овог представника за Ђаковицу Рајнера Клефеа владику Теодосија да општина спроводи чишћење локације ради уређења терена, како би на том месту наводно било посађено цвеће. Г. Љекај је нагласио да приликом наношења земље нису дирани темељи цркве и да нису мењани катастарски подаци за ову парцелу. Председник општине Ђаковица такође је нагласио да општина неће предузимати даље активности без координације са Комисијом за обнову Савета Европе и СПЦ.

Међутим, већ наредног дана монаси манастира Високи Дечани посетили су локацију у Ђаковици где су могли да виде да су радови у пуном замаху и да се парцела на којој се налазила црква Св. Тројице претвара у општински парк, што је била и првобитна намера општинских власти. Темељи храма су потпуно покривени слојем земље, а унаоколо се праве стазе за шетаче и поставља инсталација за осветљење. Иначе писмо председника општине које је послано без печата и лого-знака општине на енглеском језику по свему судећи је састављено од стране неког међународног представника и постоји основана сумња да је реч о покушају заташкавања ситуације. У њему се ниједном речју не објашњава зашто су радови уопште започињали без консултације са Црквом и Комисијом за обнову, а сам садржај је у раскораку са ситуацијом на терену која је проверена већ истог дана.

Владика Теодосије је након пуног увида у најновију ситуацију дао следећу изјаву за јавност и писмено изразио најоштрији протест председавајућој Комисије за обнову СЕ и новом шефу УНМИК-а г. Ламберту Занијеру.

ИЗЈАВА ЕПИСКОПА ТЕОДОСИЈА

Најоштрије осуђујемо и изражавамо протест због најновијег скрнављења локације на којој се налазио српски православни саборни храм Св. Тројице у Ђаковици. Одлука општине Ђаковица да без икаквих консултација са власником земље (Епархијом Рашко-призренском - СПЦ), надлежним представницима УНМИК-а и Комисијом за обнову Савета Европе започне радове на месту храма, представља најгрубље кршење не само Меморандума о обнови из 2005. године у коме су се привремене институције Косова обавезале да ће поштовати договорене принципе, већ и отворено кршење имовинских права СПЦ чија се земља без дозволе власника претвара у градски парк. Затирање темеља који су остали једини сведок рушења православног храма Св. Тројице који се ту налазио, представља треће по реду скрнављење овог светог места од 1999. године, када је храм први пут миниран, а потом већина рушевина разнешена у марту 2004. године. Покривање темеља земљом без сагласности власника и одобрења надлежних међународних институција које учествују у процесу обнове представља бесраман акт институционалног насиља које се на више места спроводи против Српске Православне Цркве на Косову и Метохији и као такав указује на рапидно урушавање међународног ауторитета у Покрајини, у којој је од фебрура месеца једнострано проглашена независност.

И поред нашег првог протеста који смо упутили Савету Европе који води процес обнове и УНМИК-у који однедавно учествује у раду Комисије у име косовских институција, настављају се незаконити радови и ствара се ситуација свршеног чина на терену, што је коначни чин потпуног затирања једног православног храма и трагова његовог постојања. Иако Комисија за обнову наставља свој рад уз сагласност Св. Арх. Сабора СПЦ од маја 2008. године уз учешће УНМИК-а као једине легитимне међународне мисије на Косову и Метохији, овај најновији атак на имовину, идентитет и достојанство СПЦ представља озбиљну препреку за даљи рад Комисије за обнову која је до сада успешно обновила више објеката СПЦ. Истовремено, понашање општинских власти које је у супротности за званичним ставом новопроглашене Владе Косова, показује да или влада Косова нема контролу над својим општинским институцијама, или је неискрена декларативна спремност Владе да подржи наставак обнове порушених српских светиња. Незаконити радови и прављење парка на локацији храма у Ђаковици представља и отворени изазов и понижење међународног присуства на Косову које очигледно или није вољно или није у стању да контролише ситуацију на терену и заштити минимум имовинских и верских права СПЦ.

Стога, као од Св. Арх. Сабора изабрани представник СПЦ у процесу обнове, најоштрије захтевамо да се у што краћем року:

1. Прекину сви неауторизваони радови на локацији храма Св. Тројице,
2. Уклони земља којом су покривени темељи порушеног храма,
3. Изврши од Комисије за обнову предвиђена конзервација и заштита темеља као прве фазе у процесу обнове храма и постави адекватна заштитна ограда у складу са договором постигнутим у Комисији за обнову,
4. Провери и потврди власништво СПЦ на овој парцели и спречи евентуална манипулација катастарским подацима.

Будући да Савет Европе који води овај процес и УНМИК који својим учешћем у Комисији гарантује обавезе косовских институција нису били у стању да спрече узурпацију права и имовине СПЦ, у обавези смо да о овом питању детаљније званично обавестимо Св. Архијерејски Синод СПЦ и нашег надлежног архијереја Њ.П. Епископа рашко-призренског Г. Артемија и нагласимо да су косовске институције овим актом озбиљно нарушиле Меморандум о обонови из 2005. године као и да међународне институције очигледно више немају контролу у процесу заштите имовинских и верских права Српске Православне Цркве у Покрајини. СПЦ је принуђена да се директно или преко надлежних институција Републике Србије по ко зна који пут опет обрати највишим међународним форумима због отвореног кршења имовинских и верских права Српске Православне Цркве на Косову и Метохији. Одговорност за евентуални престанак рада Комисије за обнову у овом тренутку, искључиво лежи на међународним институцијама које подржавају процес обнове и представницима косовских власти које су до сада давале свој допринос овом процесу.

У манастиру Високи Дечани, 12. јула 2008. год.

decani.office@gmail.com
+381 64 815 2050
+381 390 361 543