Најстарији српски храм у Аустралији прославио славу

У сиднејском насељу Флемингтон налази се најстарији српски храм у Аустралији, посвећен првом међу Србима, Светом Сави. Парохијани флемингтонски су 26. јануара 2011. године прославили своју храмовну славу по шездесети пут.

По завештању оснивача и утемељивача ове парохије, почившег оца Миленка Стефановића, храмовна слава увек се прославља дан уочи празника Светог Саве, када цела држава прославља свој „Дан Аустралије", односно дан државности. Ове године, овако значајан јубилеј флемингтонске парохије прослављен је Светом Архијерејском Литургијом коју је служио Његово Преосвештенство Владика Иринеј са скоро свим српским свештеницима из Сиднеја.

На малом входу Преосвећени Владика Иринеј одликовао је напрсним крстом протојереја Бошка Матића, причисленог овој парохији, а који је пре неколико дана прославио четрдесет година свештеничке службе.

После литијског опхода око храма, у цркви је пресечен славски колач а из руку овогодишњих домаћина, Грубана и Зоре Папић са њиховом породицом, комад колача преузео је господин Божидар Медојевић који се прихватио домаћинства за следећу годину.

По окончању Свете Литургије, народ и свештенство прешли су у парохијски дом где су вредни домаћини уз помоћ Кола српских сестара "Мајка Југовића" припремили богату трпезу љубави. У својој беседи захвалност домаћинима и сестрама, на челу са госпођом Славицом Павловић, изразио је и парох флемингтонски, протојереј-ставрофор Владислав Ђорђевић истичући да су сестре и о овој слави својој цркви дале прилог од 5000 долара.

Многобројном народу који је испунио не само свети храм него и порту и парохијски дом обратио се и председник Црквено школске општине „Свети Сава" Флемингтон, господин Драгослав Томић изражавајући благодарност на доласку и подршци као и Њ.П. Епископу Иринеју на бризи и старању.

Владика Иринеј је нагласио како је изузетно срећан што види да се широм Епархије дешава прави духовни препород србског народа, те да је након прошлонедељног саборовања са чак 15 000 гостију у манастиру Светог Саве у Илајну, сада и ова парохија показала и своју снагу и свој потенцијал. Преосвећени Владика истакао је како му је жеља да види све Србе Аустралије обожене и сложене и као такве умножене у свим нашим храмовима и светињама. Да увек будемо светило која обасјава пут и утире стазу васколиком србству у свим прославама Господа Бога и Његових светих.

После заједничког ручка наступ су имали и чланови локалне фолклорне секције а којима је Њ.П. Владика Иринеј тог дана уручио пригодне поклоне које им је припремила њихова парохија. Атмосферу хришћанске љубави на крају дана употпунила је објава да је за време ручка сакупљено око 1300 долара доборовољних прилога који ће преко Епархије, заједно са другим прилозима, бити упућени оштећенима и породицама пострадалих у трагичним поплавама које су погодиле Квинсланд.

Извор: Епархија аустралијско-новозеландкса