Најзначајнији изданак кога је изњедрио српски род

Најзначајнији изданак кога је изњедрио српски род
Најзначајнији изданак кога је изњедрио српски род
Најзначајнији изданак кога је изњедрио српски род
Најзначајнији изданак кога је изњедрио српски род

У препуној сали Центра за културу на Жабљаку, у недјељу 31. јануара 2016, одржана је духовна академија у славу Светог Оца нашег Саве, првог архиепископа и просветитеља српског.

Академији је присуствовао Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије са бројним свештенством и монаштвом, као и велики број житеља овог поддурмиторског мјеста у чије име је сабране поздравио Веселин Вукићевић, предсједник Општине.

Он је, захваљујући организатору Црквеној општини Жабљак и Епархији будимљанско-никшићкој, казао да је академија у славу Светог Саве, постала лијепа духовна манифестација која се, традицонално, одржава у Жабљаку.

"Драго ми је да смо свјесни величине Светог Саве и да на овај начин одајемо захвалност и поштовање према његовом непроцјењивом доприносу свеукупној средњовјековној култури и духовности. О његовом значају иснази његове светости свједоче трагови које је за собом оставио и на овим нашим просторима. И данас нас на то подсјећају један дурмиторски врх, назван његовим именом, као и чудесна вода која извире испод тог врха."

"Ова свечаност, сигуран сам, свимприсутним пружа необично лијеп и пријатан осјећај и из године у годину упућује нас да је потребно још више љубави, разумијевања и слоге међу нама“, поручио је Вукићевић.

Светосавску бесједу одржао је протојереј-ставрофор Радомир Никчевић, преносећи благослов и поздраве Његовог Високопреосвештенства Архиепископа цетињског Митрополита црногорско-приморског Г. Амфилохија.

"Ових јануараских хладних дана на свим територијама гдје живе Срби ми славимо једно име, а то је име Светог Саве, најзначајнијег изданка кога је изњедрио наш род од када памтимо, па до данас. И непрекидно из покољења у покољење бесједи се на Светог Саву, преноси се духовно искуство српског народа кроз причу која краја нема, а која, по самом свједочењу Савином, започета је шапатом на умору његовог оца Светог Симеона, великог жупана, а касније смјерног монаха, који на самртном часу изговара прву Светосавску бесједу и упућује је својим синовима, прије свих, свом љубљеном сину Сави“.

"Гледајући изблиза живот свог оца, примајући његову бесједу као аманет монах Сава, најљепши српски син и најмудрији српски отац постаје и најзрелији плод нашег историјског памћења, нашег свеукупног народног живљења. У његовој светој личностимонаха, принца, просветитеља, духовника, градитеља, писца, проповједника, државника, вожда и учитеља, све оно што је важно за српски род је записано, сачувано и на неки чудесан начин увијек живо и спремно да се као животворна и живодајна философија живота понуди генерацијама које долазе“, рекао је, између осталог, протојереј-ставрофор Радомир Никчевић.

У веома богатом и садржајној програму, који је публика пропратила бурним аплаузом, наступили су: хор Преподобне мати Ангелине, дуо Бојана Пековића уз струне гусала и виолончелиста Александар Јаковљевић, рецитатори Лана Зековић и Јана Бјелица, браћа Алекса и Никола Дакић, који су пјевали уз струне гусала, гуслар Иван Булић, чланови гусларског друштва "Војвода Момчило“ са Жабљака, а изведен је и рецитал ученика средње мјешовите школе "17. септембар“.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка