Овако се Ватикан припрема за наредни Синод

”После Синода је пре Синода” - под овим мотом се може разумети припрема 15. Синода о омладини, вери и избору позива, која добија у контури, а који ће се одржати 2018. године. Управо је завршена седница Савета генералног секретаријата бискупског Синода. Папа Фрања је председвао овом седницом којој су присуствовали неки од кардинала који су прошле суботе били произведени на конзисторијуму.

Поздравним словом кардинала Лоренца Балдисерија, герералног секретата Бискупског синода, који је захвалио на присуству папе Фрање и пренео новим кардиналима најбоље жеље, отпочео је рад ове припремне седнице.

Чланови Савета су изнели своја мишљења о предстојећим припремама документа за 15. пленарни скуп, подржавши иницијативу генералног секретата Синода да се укључи тим експерата у припремни рад. Овај документ ће садржати и формулар – упитник који ће Синод упутити самосталним (sui iuris) католичким помесним црквама на Истоку. Чланови Савета су предложили да се састану у мањим регионалним групама - саобразно континентима са којих потичу - да би се формулисала специфична питања омладине из дотичних подручја и региона и географских-културних контекста, како се не би нежељено практиковала уравниловка.

На овом сусрету су узели учешће и сви префекти дикастерија (министарских ресора) Курије у чију надлежност падају питања о којима ће се разматрати на предстојећем Синоду 2018. године.

протопрезвитер Зоран Андрић, Минхен