Напад на хришћане на североистоку Кеније

Исламистичка група Ал-Шабаб објавила је убиство шест хришћана у североисточном делу Кеније у  нападу чији је циљ да се протерају хришћани из тог подручја. Напад се догодио у стамбеној зони града Мандера док су људи спавали, саопштава православни портал Православие.ру ослањајући се на вест елетронског извора.

Садик Шариф, који је имао среће да преживи овај напад, изјавио је да су исламисти из групе Ал-Шабаб напали куће које су у близини полицијске станице. -Желео бих да изразим благодарност четворици полицијских резервиста који су нас спасили. Да није било њих, нико не би преживао, изјавио је Шариф.

Кенијски град Мандера се налази на граници са Сомалијом, што га чини слабим у нападима сомалијских ратника. Исламисти обично прелазе границу, организују нападе, а затим се враћају назад у Сомалију. У 2015. години, влада Кеније је најавила изградњу безбедносне ограде дуж границе каки би се заштитила од милитаната. Међутим, највероватније ће кенијска влада одустати од најављеног пројекта због јаког противљења сомалијске владе и становника пограничних подручја, које је навикло да се слободне креће између држава. Тренутно, Кенија покушава да се супростави опасности терористичких напада укључивањем све већег броја локалних резервиста. Ова владина стратегија је помогла да се постигне неки успех у сузбијању напада.

Муслимани на североистоку државе све више почињу да доживљавају Ал-Шабаб као претњу њиховим интересима и чине усаглашене напоре у правцу побољшања односа са хришћанима који живе у њиховој близини. Многи хришћани су квалификовани радници из других крајева Кеније и дају значајан допринос у раду болница и школа. Североисток државе је један од најсиромашнијих подручја и ако одатле буду протерани хришћани, онда ће квалитет јавних услуга да се погорша.

Насиље се шири и по целој Централноафричкој Републици, саопштава Фонд Варнаве. Исламистички борци групе „Селека“ уништавају све око себе у тој земљи у којој су хришћани већински становници. Према извештајима, само у Куангу је забележено преко 200 смртних случајева, док су остали становници пребегли кроз реку Убанги тражећу уточиште у Конгу.

превео ђакон др Александар Прашчевић

Извор и фото: Православие.ру