Напад на Српску Православну Цркву у Тузланском кантону

Овом приликом желимо да Вас упознамо са учесталим нападима на наше објекте и светиње широм Тузланског Кантона. Храм у Подгајевима, Општина Живинице, је каменован током јануара 2008. г. Разбијено је једно стакло на улазним вратима. Незнамо тачно дан, јер повремено одлазим по распореду служби до тог храма. Обавијештена је полиција и направила записник о том случају. Храм у Грачаници је каменован 21. фебруара 2008. г. и починиоци су пронађени. Храм у Пурачићу је каменован 23. фебруара 2008.г. и том приликом је разбијено неколико стакала са источне стране храма.

На гробљу у Тињи је украдена улазна капија 27. фебруара 2008.г. и полиција је установила да је исјечена на комаде и бачена и извршила увиђај. Послан је допис начелнику Општине Сребреник о овом догађају. На гробљу Трновац у Тузли 24. фебруара 2008.г. близу 40 спомен обељежја је оскрнављено. Полиција је направила увиђај. На гробљу у Бабама - Пожарница, 01. марта 2008. године констатовано је неколико преврнутих надгробних споменика и то намјерно када се зна да ће на задушнице многи доћи и то видјети. Полиција је направила увиђај.

На настрешници изнад улаза у Епископски двор 29.02./01.03. марта 2008. г разбијено је једно стакло. Полиција је обавијештена и направила је увиђај.

Можемо с правом да се запитамо докле ће трајати ови притисци на нас, и хоће ли се, уствари, икада стање у Тузланском срезу нормализовати?

С правом се питамо колико још треба да трпимо ова безумна дјела? Колико још може да се толерише оволико мржње и гњева на недужне људе? Да ли Српској православној цркви жели да се упути нека порука сталним провокацијама? На ова, и још многа питања која постављамо сами себи а и Вама господине Премијеру, тражимо одговор! Одговор који подразумијева акцију у циљу заштите наше слободе и општих људских права према којима можемо слободно да живимо и радимо на овим просторима.

У име својих вјерника очекујемо брзу и адекватну заштиту како би нормално живјели са својим народом надајући се у боље дане који нам долазе.

Свештеници тузлански,
протојереј Нико Тошић
протонамјесник Милан Топић

Дана 3. марта 2008. године, делегација Српске Православне Цркве, свештеници тузлански Нико Тошић и Милан Топић и предсједник Црквеноопштинског управног одбора Госпава Куваља, посјетили су Премијера тузланског кантона господина Енеса Мујића.

Разлог посјете су најновији напади и притисци на Српску Православну Цркву у Тузланском кантону и захтјеви за подршку при адаптацији храмова на том простору и музејског дијела владичанског двора у Тузли.

О детаљима напада на светиње наше Цркве Премијер је упознат и изразио је своје жаљење. Поред тога добили смо обећање да ће МУП ТК појачано надгледати и чувати објекте Српске православне цркве. Заједничка је оцјена да и поред ових проблема морамо остати на правцу узајамног разумијевања и подршке како би олакшали живот и себи а и сваком грађанину Тузланског кантона без обзира на националну и вјерску припадност.

Кад је у питању подршка адаптацији храмова на ТК Премијер је упознат са програмом рада за наредни период са изнијетим приоритетима за 2008. годину.
Прво треба да се санира Саборни храм Успења Пресвете Богородице од крова до темеља.
Други приоритет је Владичански двор, музејски дио.

Треће, храмови на простору ТК потребују велика средства за заштиту, оправке и остале неопходне радове за опстанак и нормално функционисање. Поред Саборне цркве и Владичанског двора, који су већ под заштитом Државе као споменици културе, на простору ТК је покренута петиција за проглашење националним споменицима културе још шест храмова који су старији од сто година:

1. Храм Силаска Св.Духа у Подгајевима, Општина Живинице.
2. Храм Св.Ап.Петра и Павла у Јасеници, Општина Сребреник.
3. Храм Св.Јоакима и Ане у Дубници, Општина Калесија.
4. Храм Св.пророка Илије у Пурачићу, Општина Лукавац.
5. Храм Вазнесења Господњег у Пожарници, Општина Тузла.
6. Храм Св. Георгија у Трновцу, Општина Тузла

Њихова адаптација је пријеко потребна, али и остали храмови потребују помоћ јер нема народа уз њих како би их одржавао.
Од Владе ТК очекујемо значајну финансијску помоћ. Састанку је присуствовала и потпредсједница Федерације из реда Српског народа Г-ђа Споменка Мићић и министар ТК за путеве Зоран Милић.

На Интернет презентацији Епархије зворничко-тузланске можете наћи и саопштење за јавност Исламске заједнице у Босни и Херцеговини, Муфтијства тузланског, Тузла, поводом напада на православне светиње.

Извор: Информативна служба СОЗ- и Епархије зворничко-тузланске