Напади на српске цркве на Косову и Метохији

Напади на српске цркве на Косову и Метохији
Напади на српске цркве на Косову и Метохији
Напади на српске цркве на Косову и Метохији
Напади на српске цркве на Косову и Метохији

У протеклих неколико дана обијене и оскрнављене српске цркве у Доњој Бодрузи, Клокоту, Биначу и Штрпцу

Црква свете Петке у Доњој Будризи обијена је 2. фебруара 2013. године око 18 часова. Из цркве је однесен новац, а испретуран је црквени инвентар. Црква светих апостола Петра и Павла у Клокоту обијена је 1. фебруара 2013. године. Претходно је у Биначу у ноћи између четвртка и петка обијена црква светог Николе, потврдио је свештеник Звонко Костић. Он је казао и да је у оба случаја однесен новац и испретуран црквени инвентар. И црква светог Николе у селу Бинач у општини Витина обијена је и опљачкана. Витински парох Звонко Костић потврдио је ову информацију, рекавши да је нејасно како се то догодило, јер полиција даноноћно дежура поред цркве.

„Да је црква обијена, први је приметио црквењак. То се вероватно догодило током ноћи, јер смо јуче долазили овде и све је било у реду, а ето данас смо затекли све поразбацано у цркви. Они су у цркву ушли кроз прозор, узели су новац и испревртали ствари. Колико ја знам, због последњих дешавања, полиција је овде нон стоп присутна, али ето они нису ни приметили да је црква обијена“, казао је отац Звонко. Ово је први пут да је црква светог Николе, која се налази у самом селу, оскрнављена. Претходно, Албанци су јуна 1999. године у Биначу оскрнавили па потом запалили манастир светог архангела Гаврила и капеле свете Петке, светог архиђакона Стефана и светог Николе у близини манастира у овом селу. Децембра исте године манастир је миниран и разрушен до темеља.

Оскрнављена је и црква светог Јована у Штрпцу. На цркви су разбијена врата и прозор, а из цркве је изнешен сав новац, каже отац Стефан и додаје да је о свему обавештена полиција, која је јуче извршила увиђај. Иконостас, према речима оца Стефана није диран. “Виде се трагови обијања. Неким предметом су врата разбијена. Они који су то урадили су ушли, однели новац који је био на иконама и у фијоци од продатих свећа. Хвала Богу иконе нису дирали”, казао је отац Стефан и додаје да ни сам не зна које је ово по реду скрнављење цркава у Сиринићкој жупи.

Отац Стефан каже да је црквењак Марица прва приметила да је црква обијена. “Марица је у понедељак последњи пут била овде. Кад је јуче дошла видела је ово. На прозору од олтарског дела виде се трагови, вероватно су ту прво покушали да разбију и да уђу, међутим ту је пролаз узак и прозор има решетке, па су се пребацили на улазна врата која су разбили вероватно пајсером или уз помоћ неког сличног предмета. Чак су улазили и у олтарски део, скидали су прекриваче са светог престола, вероватно су и ту тражили новац”.

Недавно су на цркви у Урошевцу исписани графити ОВБПМ, а прошле године обијене су цркве у Драјковцу и Горњој Битињи.

Извор: Епархија рашко-призренска