Нападнута српска православна црква у Сиску

Нападнута српска православна црква у Сиску
Нападнута српска православна црква у Сиску
Нападнута српска православна црква у Сиску
Нападнута српска православна црква у Сиску

У Сиску нападнути православни храм, свештенички стан и црквена канцеларија

После више случајева упадања у посед, вређања, разних врста вербалног терора и претњи упућених пароху сисачком свештенику Веселину Ристићу и члановима његове породице, у ноћи између 4. и 5. јула 2016. године непознати починиоци су уз употребу силе, провалили у цркву Свете Петке у Сиску и нанели већу материјалну штету. Вандали су обивши прозор ушли у храм, уништили и разбацали црквене сасуде и друге богослужбене предмете. Потом су се попели на терасу парохијског дома, обили балконска врата девастирали спаваће и дневне собе, а у канцеларији Црквене општине разбацали архиву и уништили касу. То што су починиоци знали да свештеничка породица неће бити у Сиску те ноћи, сведочи да се ради о добро припремљеној и оствареној намери да се, још једампут упути отворена претња Српској Православој Цркви, њеном свештенству и верном народу у Сиску и Хрватској.

Уколико надлежни полицијски органи у Сиску, којима су редовно пријављивани сви претходни случајеви претњи, вређања и вербалног насиља, ни овога пута не пронађе починиоце, питамо се шта је следеће? Каквом терору треба да буде изложена Српска Православна Црква, њени храмови и свештеници да би добили законску заштиту? Из тог разлога Митрополија загребачко-љубљанска очекује братску и хришћанску помоћ Католичке Цркве у Сиску, али ће о овом и сличним случајевима известити Свети Архијерјески Синод Српске Православне Цркве и друге релевантне домаће и међународне личности и инстутиције.

Храм Свете Петке у Сиску подигнут је 1895. године. Усташе су га запалиле у Другом светском рату, а током рата 1991-1993. године храм уи парохијски дом си проваљени, опљачкани и минирани. Црквена општина у Сиску има две зграде. У улици Ф. Ловрића је парохијски дом, а у другој згради богомоља и канцеларија Црквене општине која је обновљена и освећена на Цвети 12. априла 2009. године.

Из Канцеларије Митрополита загребачко-љубљанског

О страдању српског православног народа у Сиску: