Напредује изградња храма Свете Тројице у Аргентини

Напредује изградња храма Свете Тројице у Аргентини
Напредује изградња храма Свете Тројице у Аргентини
Напредује изградња храма Свете Тројице у Аргентини
Напредује изградња храма Свете Тројице у Аргентини

Храм Свете Тројице у граду Ресистенцији, чију је изградњу покренула најмлађа епархија Српске Православне Цркве, Епархија буеносајреска и јужнo-централноамеричка, по благослову тадашњег администратора Епархије митрополита Амфилохија, почео је да добија своје контуре.

Наиме, храм чији пројекат у себи садржи као идејну основу триконхос древног храма на Златици - Подгорица, а који потписује локални архитекта Алехандро Рогановић (један од потомака митрополита Илариона Рогановића), гради се на земљишту које је Српској Православној Цркви донирало Министарство образовања провинције Ћако на предлог градоначелника Ресистенције г. Хорхеа (Ђорђа) Капитанића.

Декрет о додели земљишта за изграду цркве Свете Тројице је потписао гувернер провинције г. Доминго Пепо пре нешто више од годину дана на опште задовољство многобројних потомака исељеника из Црне Горе и Србије, као и удружења која окупљају потомке Грка, Украјинаца, Руса, Бугара и Антиохијаца.

У самом Одбору за изградњу храма, на чијем челу се налази Преосвећени Епископ буеносајрески и јужно-централноамерички г. Кирило, налазе се поред локалног пароха протојереја Бранка Станишића и представници свих горе поменутих националних удружења. Њихов заједнички сан је да се у престоници провинције Ћако, после деценија несупелих покушаја, сазида храм у коме ће моћи да се крштавају, причешћују, венчавају и сахрањују, као оно што су одувек били, потомци православних хришћана који су стицајем околности остали дуго времена ускраћени за могућност да припадају словесном стаду Једне, Свете, Саборне и Апостолске Цркве, Цркве Православне. У њиховом заједничком раду, у коме нема никаквих подела по националном принципу, актуализована је истинска и исконска идеја Цркве да сабира и уједињује народ Божји, водећи га ка једином истинитом, вечном и непролазном царству Божјем: Нема више ни Јудејца ни Јелина, нема више мушког и женског, јер сте ви сви један (човек) у Христу Исусу (Гал.3,28).

Оно што свакако треба похвалити, јесте однос државе Аргентине према црквама и верским заједницама, а то је однос потпуне посвећености државе да помогне и олакша не само изградњу храмова, већ и њихово одржавање. Са тим у вези треба похвалити и најављене олакшице у висини од 50 посто на плаћање струје, воде и комуналија за све цркве и верска удржења у читавој провинцији Ћако. Посебну радост за све православне вернике нашег порекла је и најава градоначелника Ресистенције г. Капитанића да ће ускоро бити изведени радови на асфалтирању и осветљењу улице у којој се гради црква Свете Тројице, као и да ће она ускоро поносно носити име Николе Тесле, највећег научника који је наш народ подарио свету.

Одбор за изградњу храма Свете Тројице позива све људе добре воље, да се укључе у изградњу ове светиње и да помогну молитвено и материјално, како би се овај пројекат привео крају на славу Свете Тројице, Једнога у Тројици, Господа и Бога нашега, Оца, Сина и Светога Духа: И ви сами као живо камење зидајте се у дом духовни, свештенство свето, да бисте приносили жртве духовне, благопријатне Богу, кроз Исуса Христа (1 Пет.2,5 ).

Заинтересовани за помоћ у изградњи, могу се обратити писменим путем на адресу електронске поште: parroquiaortodoxasantatrinidad@gmail.com или на адресу Епархије буеносаијреске и јужно-централноамеричке: spc.buenosaires@gmail.com.