Наречење и хиротонија Епископa тимочког Илариона

Хиротонија и устоличење новоизабраног Епископ тимочког Илариона обавиће се 10. августа 2014. у Саборној цркви у Зајечару. Торжествену архијерејску Литургију у овом Саборном храму служиће Његова Светост Патријарх Иринеј уз саслужење више Ешпископа. Претходног дана, 9. августа,  на бденију обавиће се наречење новог Епископа тимочког.

Високопреподобни архимандрит Иларион (Голубовић) је рођен 1974. године у Зајечару. Основну и средњу Електротехничку школу завршио je у Зајечару. По завршетку средње школе одлази у манастир Црна Река, где проводи време упознајући се са монашким животом до одласка у војску септембра 1993. године. По одслужењу војног рока долази у манастир Буково1994. године.

Замонашен је 1997. године, а рукоположен је у чин јерођакона маја месеца исте године, а потом у чин јеромонаха на празник Светог Николе, на храмовну славу, 19. децембра 1997. г. За настојатеља манастира Букова постављен је 1998. г. Чином протосинђела је одликован 2002, а у чин архимандрита рукопроизведен је 2006. г. Од 2009. године врши дужност архијерејског заменика.

Читаву обнову манастира и стицање братства обавља смирено, трпељиво и темељно. Манастирски конак отац Иларион је, добрим делом, саградио својим рукама. Осим редовних монашких послушања и обавеза, активан је био у иконописачкој и столарско-дуборезној радионици. Део свог слободног времена користи и за бављење документарно-уметничком фотографијом.

Дипломирао је на Православном богословском факултету Универзитета у Београду месеца јула 2013. године. Исте године наставља богословско усавршавање на мастер студијама овог Факултета.