Народни музеј: Свети Сава

Обележавајући Савиндан, Музеј Вука и Доситеја је посетиоцима пожелео добродошлицу новом тематском изложбом Свети Сава, која је отварена 27. јануара у простору Оџаклије. У Музеју посвећеном прегаоцима српске културе, захваљујући чијем деловању су просветитељским идејама унапређивани наш језик, култура и историја, тематском изложбом Свети Сава присећамо се се улоге и значаја које је за образовање и културу у средњовековној Србији имао Растко Немањић.

Одабраним копијама фресака из фонда Галерије фресака у прилици смо да видимо како је лик Светог Саве представљан на средњовековном живопису, као и на иконама, које уједно сведоче о настајању и ширењу култа ове значајне историјске личности. Тежећи да се улога Светог Саве посетиоцима представи на што целовитији начин на изложби су своја места пронашла и раритетна издања Доментијановог Житија Светог Симеона и Светог Саве и Стематографија Христофора Жефаровића, које се чувају у оквиру изузетног библиотечког фонда Музеја Вука и Доситеја.

Радовима који су у оквиру треће фазе санације Музеја Вука и Доситеја завршени у складу са планираном динамиком, услови чувања и излагања културних добара су овом музеју усклађени са савременим музеолошким стандардима. Изложба траје до 22. фербуара, Оџаклија Музеја Вука и Доситеја, Господар Јевремова, Београд.

Извор: Народни музеј