Наставак обнове Хиландара

Наставак обнове Хиландара

Министар културе, информисања и информационог друштва Предраг Марковић данас борави на Хиландару, где ће старешину тог манастира обавестити да jе Министарство обезбедило додатних 15 милиона динара за обнову Великог конака.

Министарство jе током 2011. године Задужбини манастира Хиландар већ помогло са 60 милиона динара намењених обнови делова манастира коjи су наjтеже оштећени у пожару.

min-markovic-berba-2011.jpg Министар  Марковић је искористио прилику да заjедно са амбасадором Србиjе у Грчкоj, Драганом Жупањевцем, и градоначелником Крагуjевца, Верољубом Стевановићем, помогне братству манастира, радницима на економиjи и другим добровољцима у берби грожђа у хиландарским виноградима.

Пре три године, у Хиландару, на Савином пољу где jе некада био виноград, подигнут jе нови, површине 15 хектара, на коjем су засађени калемови наjквалитетниjих сорти Мерло, Каберне совињон и Каберне фран. Након примарне и секундарне прераде грожђа, коjа се одвиjа комбиновањем савремене и традиционалне технологиjе, добиjа се црвено вино врхунског квалитета. Цео процес се одвиjа у новоj винариjи коjа jе смештена у згради арсане, хиландарског пристаништа у близини старог манастира Св. Василиjа.

Министарство културе,
информисања и
информационог друштва Р. Србије

Извор: хиландар.орг