Наставак посете руског Патријарха Православној цркви у Молдавији

На празник Владимирске иконе Матере Божје, 8. септембра 2013. године, Његова Светост Патријарх московски и све Русије Кирил началствовао је Божанском Литургијом на тргу испред Саборне цркве Рождества Христовог у Кишињеву.

Његовој Светости саслуживали су јерарси Руске, Украјинске и Молдавске Православне Цркве. На светој Литургији су присуствовали г. Николај Тимофти, председник Молдавије; г. Јури Леанка, премијер Молдавије; г. Игор Корман, председник Парламента Републике Молдавије; г. Фарит Мухаметшин, руски амбасадор у Молдавији, као и лидери разних политичких партија у Молдавији. После Литургије, Митрополит кишињевски и све Молдавије Владимир поздравио је поглавара Руске Цркве.

Истог дана, поглавар Руске Цркве сусрео се са г. Јуриј Леанком, премијером Републике Молдавије; г. Игором Корманом, председником Парламента; и са г. Владимиром Воронином, председником Комунистичке партије Републике Молдавије. После тога уследио је мали пријем у част Његове Светости Патријарха руског.

Истога дана Патријарх Кирил је стигао у Епархију тираспољску и заблагодарио је пред тираспољском иконом Матере Божје „која тражи изгубљене“ у Саборној цркви Рождества Христовог.

Следећег дана, 9. септембра, Његова Светост Патријарх Кирил посетио је тираспољски манастир Ваведења Пресвете Богородице, који је у изградњи, и осветио је крстове који ће се ставити  манастирску цркву и иконе Матере Божје. После тога, Патријарх московски и све Русије сусрео се са транснистријанским људима на тргу Суворов у Тираспољу. Председник Транснистрије Јевгениј Шевчук је такође био присутан.

Крајем дана Патријарх Кирил је одлетео за Москву са аеродрома у Кишињеву.

Извор: Московска Патријаршија