Наставак прогона: Епископ Јоаникије у судници 19. јуна

У никшићком Основном суду 19. јуна 2020. године почеће суђење РЕпископу будимљанско-никшићком Јоаникију и осморици свештеника архијерејског намесништва никшићког.

Тужилаштво у Никшићу владику Јоаникија и свештенике Слободана Јокића, Драгана Крушића, Василија Брборића, Данила Зиројевића, Жељка Ројевића, Остоју Кнежевића, Николу Маројевића и Мирка Вукотића терети да су прекршили члан 287 Кривичног законика Црне Горе.

Они су 12. маја, на дан када се у прославља заштитник града и слава никшићке Саборне цркве, Свети Василије Острошки Чудотворац, “поступали супротно наредбама Министарства здравља о спречавању опасне заразне болести и на Тргу Шака Петровића окупили се заједно са грађанима, а затим обављали вјерски обред ван вјерског објекта литије улицама града Никшића”.

-У никшићком суду за 19. јун заказано је прво рочиште главног претреса. Владика и свештеници ће се, пред судијом Игором Ђуричковићем, изјашњавати о наводима из оптужног предлога. Могуће је да ће се тога дана спровести неки докази”, рекао је један од чланова тима одбране адвокат Сава Костић.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка