Наставља се прогон Архиепископа Јована и Православне Охридске Архиепископије

Представник расколничке МПЦ, Ванчо Умленски, изјавио пред судом да МПЦ остаје при захтеву за прогоном Архиепископа Јована и Православне Охридске Архиепископије

Дана 28. новембра 2012. године, у Основном суду у Скопљу одржано je ново политички монтирано судско рочиште против прогоњеног Архиепископа охридског г. Јована, као и против осталих прогањаних Епископа, свештеномонаха, монахиња и верника Православне Охридске Архиепископије. Главна одлика поменутог судског процеса било је присуство представника расколничке МПЦ! Дакле, поново, и у овом судском процесу, као главни носилац прогона Архиепископа Јована и Православне Охридске Архиепископије јавља се управо расколничка МПЦ!

Вештачења која су првобитно спроведена показала су да Архиепископ Јован није проневерио никаква средства. Зато је двапут био ослобађан, да би се тек у трећем поступку донела политичка пресуда о затварању! Сасвим индикативно, суд још увек није дао никакав одговор да ли је средства за која се окривљује Архиепископ Јован присвојио за себе или их је ненаменски распоређивао!

Иако је јасно да Архиепископ Јован није присвојио средства за себе, без икаквог разумевања за све горе речено, на питање јавног тужиоца да ли је МПЦ обештећена, представник МПЦ, расколнички свештеник Ванчо Умленски, рођен 1979. године, даје одговор да МПЦ није обештећена и упорно инсистира на томе да Архиепископ Јован исплати одштету расколничкој МПЦ у износу од, како је навео, 270.000 евра! Истовремено, судија је забранио адвокату одбране да поставља питања представнику МПЦ!

Из свега виђеног постаје потпуно очигледна завера суда, јавног тужиоца и представника МПЦ, која има за циљ наставак прогона Архиепископа Јована и Православне Охридске Архиепископије до њеног уништења! Архиепископ Јован по ко зна који пут за последњих 10 година бива суђен и осуђиван за иста па иста средства! Судија је, такође, одбио да укине и противправни притвор Архиепископу Јовану не дозволивши да он буде пребачен у затвор, све с циљем да буде још више ослабљено његово здравље и да му буде нанета још већа штета!

Извор: Православна Охридска Архиепископија