Наставља се прогон Српске Православне Цркве у Црној Гори

У Основном суду у Никшићу 16. јула 2020 године, са почетком у 9 часова, биће настављено суђење Његовом Преосвештенству Епископу будимљанско-никшићком г. Јоаникију и осморици никшићких свештеника, окривљених за кршење здравствених мера о спречавању ширења заразних болести због литије, која је на празник Светог Василија Острошког одржана у Никшићу.

Прво рочиште главног претреса, које је било заказано за 19. јун, одложено је јер се један од окривљених, свештеник Слободан Јокић, налазио на болничком лечењу због здравствених проблема. Како је свештеник Јокић у међувремену отпуштен из Института у Игалу, где је био на лијечењу, претпоставка адвоката Саве Костића, једног од бранилаца епископа Јоаникија и четворице свештеника, раније дата новинарима је да ће овом приликом бити испуњене законске претпоставке, као и да ће се наставити са суђењем када ће бити изведени докази, а Владика и свештеници изнети одбрану.

Преосвећеном Епископу Јоаникију, протојереју-ставрофору Слободану Јокићу, архијерејском намјеснику никшићком, и свештеницима: Данилу Зиројевићу, Жељку Ројевићу, Остоји Кнежевићу, Мирку Вукотићу, Василију Брборићу, Драгану Крушићу и Николи Маројевићу на терет се ставља кривично дело непоступање по здравственим прописима за сузбијање опасне заразне болести за које је предвиђена новчана или казна затвора до годину.

На првом рочишту, 19. јуна 2020. године, пред Основним судом у Никшићу у знак подршке Владици и свештенству окупио се велики број грађана Никшића и других места Црне Горе. Њихов долазак на суђење дочекали су срдачним аплаузом и речима: Не дамо светиње!

Извор: Митрополија црногорско-приморска