Наступ хора из Зрењанина у крипти храма Светог Саве

Наступ хора из Зрењанина у крипти храма Светог Саве
Наступ хора из Зрењанина у крипти храма Светог Саве
Наступ хора из Зрењанина у крипти храма Светог Саве
Наступ хора из Зрењанина у крипти храма Светог Саве

Са благосвом настојатеља храма Светог Саве, изабраног Епископа нишког г. Арсенија, црквени хор Свети Серафим Саровски из Зрењанина, одржао је концерт у недељу 18. јуна 2017. године у крипти храма Светог Саве на Врачару.

Поклоници духовне музике били су у прилици да чују многобројне композиције Дубенског, Малашкина, Кедрова, Чеснокова, Кастаљског, Дадонова, Попова, Шарганова, Матвиенка, Смирнова и Мокрањца: Под Твоју милост, Вечери Твијеја тајнија, Тебе појем, Величаније Светом Серафиму Саровском, Ангел вопијаше, Разбојника благоразумнаго, и многобројне руске песме: Тамнаја ноћ, Легенда о дванаест разбојника, Коњ, Молитва кунака, У тамној шуми, Еј ухњем... могле су се чути у акустичној крипти Светосавског храма. Хором је дириговао Божидар Црњански, који је дипломирао Музичку педагогију, а потом магистрирао хорско дириговање у Новом Саду. 

Гости концерта су били солисти Опере Народног позоришта у Београду и Опере Српског народног позоришта у Новом Саду, Васа Стајкић и Љубомир Поповић.  Поред гостију такође су соло певали: Бојан Здравић, Александар Толимир, Огњен Миливојша, Милош Милојевић, Предраг Шепељ. Сви поменути, задивили су присутну публику која им је узвратила на крају сваке нумере громогласним аплаузом.

Хор Свети Серафим Саровски

Од свог оснивања 1995. године, хор делује при храму манастира Свете Меланије Римљанке у Зрењанину. По благослову Његовог Преосвештенства Епископа банатског г. Никанора, хор својим појањем активно учествује на сваконедељним Литургијама и празничним богослужењима у свом матичном храму, као и ширем окружењу.  По благослову некадашњег Епископа банатског Хризостома, октет Свети Серафим Саровски снимио је 2000. године аудио цд Литургије на српском језику по основи карловачког напева, а  поводом обележавања два миленијума хришћанства. Веома богатом и разноликом концертном активношћу, име свог заштитника и славу Господњу, пронео је у својој земљи, али и у дијаспори (Немачка, Данска, Шведска, Велика Британија, Мађарска, Аустрија, Република Српска, Румунија...).  У свом репертоару хор негује најлепше хорске нумере српских и руских аутора, као и опус национално-родољубивих песама. Добитник је великог броја признања и награда за свој рад, а издвајамо Награду Града Зрењанина за културу за 2014. годину, као и грамату и орден Светог владике Николаја за 2016. годину. 

Извор: Храм Светог Саве