Научни симпосион посећен великим јубилејима наше Цркве

Научни симпосион посећен великим јубилејима наше Цркве
Научни симпосион посећен великим јубилејима наше Цркве
Научни симпосион посећен великим јубилејима наше Цркве
Научни симпосион посећен великим јубилејима наше Цркве

У суботу, 14. децембра 2013. године, на Православном богословском факултету Универзитета у Београду одржан је пети симпосион под називом „Српска теологија данас“ /програм рада-брошура/. У оквиру симпосиона, у организацији Педагошко-катихетског института одржан је и семинар „Верска настава пред савременим изазовима“.

У име Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја пред почетак симпосиона свету архијерејску Литургију у параклису Светог апостола Јована Богослова служио је Његово Преосвештенство Епископ липљански г. Јован, викар Патријарха српског и председник Одбора за верску наставу Архиепископије београдско-карловачке. Након Литургије којом је суштински и започео симпосион, у великом амфитеатру присутним учесницима се обратио епископ Јован преневши благослов Патријарха српског г. Иринеја.

Владика се осврнуо и на теме које су биле носиоци овогодишњег симпосиона нагласивши да је за учеснике најкомплекснија тема за обраду лик и дело Петра II Петровића Његоша који је у нашој књижевности и теологији одвојено посматран и тумачен. Као наговештај онога што је при томе заобилажено, епископ Јован је рекао да је у нашој књижевности понајвише Његош тумачен мимо несумњивог предања којем је по свом унутрашњем бићу припадао, а то је исихастичко предање које је на тлу Црне Горе било оличено у лику Никона Јерусалимца још у 14. веку и да је са тим владика Петар био сигурно упознат што сведоче и места из Горског вијенца на које се епископ Јован позвао. У својству председника Одбора за верску наставу, епископ липљански Јован је рекао да је главни проблем вероучитеља данас недовољно познавање методике и дидактике наставе као и дечје психологије. Тај проблем се мора решавати и свакако ће о томе бити разговора са деканом и професорима Православног богословског факултета Универзитета у Београду. Потом је Владика још једанпут благословио учеснике симпосиона и пожелео им успешан рад.

Поред Његовог Преосвештенства Епископа липљанског г. Јована, на отварању симпосиона присутнима су се обратили и протојереј-ставрофор проф. др Предраг Пузовић, декан факултета, протојереј-ставрофор проф. др Радомир Поповић и протојереј-ставрофор проф. др Драгомир Сандо. Након тога су учесници наставили рад по групама.

У наставку, у амфитеатру факултета је одржан семинар „Верска настава пред савременим изазовима“ којем су поред епископа Јована, присуствовали и координатори Одбора за верску наставу из већине епархија у Републици Србији и вероучитељи Архиепископије београдско-карловачке. У оквиру семинара предавање је одржала  др Мирослава Ристић, доцент на Учитељском факултету Универзитета у Београду на тему „Дидактичко-информатичке иновације у настави“. После предавања, присутни су разговарали на тему иновација, примена савремених метода у верској настави као и о оперативним проблемима који врло често онемогућавају рад како вероучитељима тако и осталим наставницима у школи а тичу се управо информатичке писмености и коришћења ИТ у настави.

Канцеларија за верску наставу
Архиепископије београдско-карловачке