Наука

Светосавска посланица Епископа шумадијског г. Јована

Јован

милошћу Божјом Православни Епископ шумадијски свему свештенству, монаштву и верном Светосавском народу ове Богом чуване Епархије шумадијске, благодат вам и мир од Бога Оца, Бога Сина и Бога Духа Светога и да молитве Светог Саве буду са свима вама

О Светом Сави је до сада много речено и доста написано, али још увек има шта да се каже и пише, и заиста, и у наше време остало је још много неизреченог да се напише. У његов спомен саграђено је више манастира и цркава и још увек се подижу. Али, највећи и најважнији храм Светог Саве је живи храм живог Бога озидан одживог камења, од његовог народа. О њему, првом архиепископу „све српскеи поморске земље“, с правом се говори као о јединственој личности српске историје. Изузетност Савиног живота је разлог што његову делатност изучавају научници разних струка, што се надахњују уметници и ствараоци из многих области, мада се још увек недовољно истиче значај Светог Саве као теолога, духовника и просветитеља, као и његов допринос српској богословској мисли.

Беседа Епископа стобијског Давида на Светосавској академији у Врању

Радост - темељ хришћанског живота

Возљубљени, у Христу Господу, радујем се што се данас налазим међу вама. Из дубине срца захваљујем Епископу најсветије Епископије врањске, Владици г. Пахомију, на његовој доброти и бризи за Цркву, како и на позиву да данас будемо заједно. Преносим вам поздраве и благослове Његовог Блаженства Архиепископа охридског г.г. Јована који и се налази у затвору због чувања јединства наше Цркве.

Проф. Салих Селимовић: Култ Светог Саве и Срби муслимани

АПСТРАКТ: Растко Немањић, Свети Сава, је најзначајнија личност српске средњовековне државе и културе. Изборио се за аутономију Српске православне цркве, што је пресудно утицало на учвршћивање и очување државности Србије. Као архиепископ српске, цркве утемељио је каноне, а његова „Крмчија“ је била најприхватљивија код словенских православних држава и цркава (Руска, Бугарска). Обављао је и крупне дипломатске задатке, а веома успешно је деловао и као просветитељ. Колико је Свети Сава био значајан за српску цркву, државу и народ, тек се показало после његове релативно ране смрти. Његов изузетан култ није само поштован код православних хришћана, већ и код католика и Јевреја, а посебно домаћих муслимана. Муслимани су веровали у чудотворну и исцелитељску моћ његових моштију у манастиру Милешеви, задужбини краља Владислава Немањића. Клањали су се његовим моштима тражећи лека и духовног мира – иако су били муслимани. По свој прилици, то је био један од главних разлога што је везир Синан-паша наредио да се спале његове мошти на Врачару крај Београда 1594. године. Ипак, култ Светог Саве није тиме био уништен. Напротив, постао је још већи. Деловање Растка, потоњег Саве, Немањића је прешло још за његова живота у легенду.

Протојереј-ставрофор Гојко Перовић: Свети Сава у Црној Гори

Ускликнимо с љубављу Светитељу Сави, Српске Цркве и школе, светитељској глави…

На Цетињу је прва прослава Светог Саве као школске славе, забиљежена 1856. Свечаност се збила у вријеме владавине кња за Данила Петровића, а о њој свједочи цетињски дворски протођакон и секретар Митрополије, Филип Ра дичевић. Није искључено да је таквих светковина било и раније у црногорској престоници, пошто су це тињске школе основане двије деценије прије али о томе нема докумената. Међутим, према писаним изворима културно-прос ветних друштава из Боке, Свети Сава се организовано славио као патрон тих организација и мјесних школа у Рисну већ од 1835, Бијелој 1824, Морињу 1845, Котору 1839. па има смисла претпоставити да су светосавке школске свечаности и на самом Цетињу старије од 1856.

Епископ славонски Јован: Историја Холокауста у Југославији

 

Културни центар Новог Сада, недаља 25. јануар 2015. године у 19 часова, Трибина младих, Католичка порта 5

Велика нам је част и задовољство да угостимо Његово Преосвештенство Епископа славонског Јована (Ћулибрка) који ће одржати предавање на тему „Историја Холокауста у Југославији“. Неуморан рад на темама везаним за страдање Јевреја и Срба током Другог светског рата као и велики број писаних радова, сврставају владику славонског Јована у најужи круг међународно признатих стручњака из Републике Србије и региона, када се ради о темама Холокауста и геноцида у Југославији за време Другог светског рата.

Контраверза о новом закону о сурогат мајкама

Контраверза о новом закону о позајмљеним мајкама (сурогат мајкама) у законодавству Аустрије и етичке импликације тог феномена у појимању хришћанске породице

Морална контарверза између заговорника и опорицатеља нове технологије репродукције људских бића узима оштре контуре посебно у савременом богословском дискурсу у Астрији. Наиме, викарни бискуп у Бечу Стефан Турновски (Turnovszky) недавно је децидирано негативно коментарисао један предлог за измену закона о сурогату мајкама у Аустрији као ”неспојив са сликом човека”.