Наука

Загонетке под базилком Светог Петра у Риму

Папа Пије XII је 1950. године изненадио светску јавност објавиши: гроб Светога апостола Петра је накнадно пронађен! Сада нова студија италијанског археолога Алесије Вивалди о овој античкој некрополи под црквом Светог Петра нуди нове детаље и сазнања. Да, гроб Апостола Петра је заиста накнадно пронађен. Пре 66 година је папа Пије XII изненадио светску јавност објавиши пред крај ”Свете године 1950” резултате тајних археолошких истраживања девет метара испод олтара базилке Светог Петра. Десет равних година је копано у дубину од девет метара да би се утврдило да је Апостол Петар након мученичке кончине под царем Нероном пре 1900 заиста ту сахрањен, односно да се ту налази његов гроб. Резултати истраживања су потврдили предање према коме је цар Константин наложио да се највећа црква хришћанског света подигне над гробом апостола, која је пре тога била посвећена прослави овог првог међу апостолима.

Додела диплома у Православном центру у Шамбезију

Додела диплома у Православном центру у Шамбезију
Додела диплома у Православном центру у Шамбезију
Додела диплома у Православном центру у Шамбезију
Додела диплома у Православном центру у Шамбезију

У суботу, 15. октобра 2016. године, у Православном центру у Шамбезију надомак Женеве, након одбране рада припадницима генерације школске 2015/2016. године уручене су дипломе за успешно завршене мастер студије. Истовремено, свим присутнима на овој свечаности су представљени и нови студенти који ће похађати ову високошколску установу наредних година.

Покров Пресвете Богородице

Величамо те, Пресвета Дјево, и поштујемо часни Твој покров!

Црква од најстаријих времена прославља Пресвету Богородицу, Ону благословену Дјеву Марију која се удостојила да роди Спаситеља света Господа нашег Исуса Христа, Ону која је заштитница и покровитељка васцелог рода човечјег. Празником Покрова Пресвете Богородице прослављамо духовно покровитељство, посредовање и заступништво пред Богом, које добијамо услед великог милосрђа и љубави Пресвете Богородице према нама.

Мартин Лутер у сукобљеним вероисповестима

Бављење Лутеровом теологијом, према нахођењу професора моралног богословља Еберхарда Шокенхофа у Фрајбургу у Брајзгау, и за римокатоличке теологе је сувисло и плодно. Шокенхоф је одржао свечно предавање на симпосиону ”Мартин  Лутер у сукобљеним вероиспосвестима” на Бечком универзитету. У свом предавању је Шокенхоф осветлио троструки однос Бог – човек - Црква. Док је код Лутера и протестаната реч о непосредном односу личности према Богу, дотле је у римокатоличком богословљу представа о ”посредованој непосредности” на снази. Такође и рим-католичко богословље види тај однос могућим, заправо кроз Исуса Христа, али је тај пут људима омогућен тек посредством Цркве, вели Шокенхоф.

Монах Симон, Краљ Првовенчани, брат Светог Саве

Први српски краљ Стефан Првовенчани, као монах Симон умро је 7. октобра 1228. године и сахрањен је у наосу Студенице преко пута свога оца Симеона Немање.

Када је Свети Сава дошао у Студеницу да се поклони гробу Светог Симеона 1230. године, он је пренео тело свога брата у Жичу, Стефанову задужбину и седиште Архиепископије, али као мошти објављеног светитеља Симона, које постају национална реликвија првог реда. Са овом годином почиње историја моштију и ћивота Стефана Првовенчаног - Светог краља, необична историја преноса забележена кроз седам векова од стране биографа, летописаца и монаха.