Наука

Ватиканска библиотека: древни рукописи и инкунабуле "оn line"

Крајем мјесеца маја текуће године на интернету је постављена допуњена презентација једног дијела дигитализованих рукописа и инкунабула Ватиканске апостолске библиотеке. Презентација је доступна на италијанском, енглеском и јапанском језику. У склопу пројекта дигитализације, који је почео 2010. године, до сада је дигитализовано 4794 рукописа и 658 инкунабула доступних на адреси http://digi.vatlib.it/.

Дебата о половима: субверзија идентитета и јаз између жена и мушакараца

У савременој науци о религији тема теолошке етике даје печат дебати и обележавачежњу за ”јасним границама” међу половима. In medias res - rеч је о питању шта је род и пол. Да ли је реч о идолошком појму с циљем да се дискредитује природнаполност? Или је реч о појму фактичне, индивидуалне вишеобразности и сексуалној оријентацији, која би у црквеним и теолошким расправама била кадра да стекне ”реални смисао”?

Велико критичко издање Новога Завета

Editio Critica Maior (ECM)

Последњих деценија је Novum Testamentum Graece – заједно са Greek New Testament - досегао врхунско место унутар науке о новозаветном богословљу. Већ 30 година је тај текст – изузимајући детаље – остао непромењен. Из овога не треба закључити да се на истраживању новозаветног текста нема шта више узучавати. Супротно је случај.

У ово време Институт за изучавање новозаветног текста (Das Institut für neutestamentliche Textforschung) у Минстеру припрема сасвим ново издање грчког текст Новога Завета, такозвану Editio Critica Maior (ECM). Ово издање документује историју грчког текста у првим столећима на основу предања наважнијих рукописа, старих превода и новозаветних цитата у античкој и хришћанској књижевности.

Српска Православна Црква у законодавству Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца и Краљевине Југославије

Драган Новаковић, Српска Православна Црква у законодавству Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца и Краљевине Југославије. Издавач: Институт за теолошка истраживања, Православни богословски факултет Универзитета у Београду, 2015, стр. 309.

Клирик Српске Православне Цркве завршио други докторат у иностранству

Ђакон др Александар Прашчевић успешно одбранио докторску дисертацију на Шербрушком Универзитету у Канади и стекао научни степен Philosophiae Doctor (Ph.D.)

У канадском Центру за савремена верска истраживања (Centre d'études du religieux contemporain de l’Université de Sherbrooke), који је недавно основан на темељима Факултета теологије и религијских студија (1961-2015) Шербрушког Универзитета, ђакон др Александар Прашчевић успешно је одбранио докторску дисертацију под називом „Односи између православних хришћана и муслимана у Југоисточној Европи током 14. и 15. века“ једногласном одлуком Комисије, којом је председавао директор овог мултидисциплинарног и интерфакултативног Центра, професор односа права и религије др Давид Кусен, а коју су чинили ментор - професор међурелигијских односа др Пјер Ноел, и коментор - професор политикологије и члан Савета безбедности Канаде др Сами Аоун, док су опоненти били професорка историје Византије и Отоманске империје др Женевијев Дума, професор средњевековне философије др Андријус Валевицијус и професор односа религије, политике и екуменизма др Лусијан Турческу (Универзитет Конкордија, Канада).

Литијски крст

Извођење литијског обреда симболично представља кретање напред, тј. кретање човека према Господу и Господа према човеку. Том приликом, литијски крстови представљају важан знак литије а постављају се на посебно израђене дуге дршке. Током ових обреда носе се крстови већих димензија да би народ који се креће за литијом могао да их види. Распеће из 12. века, као и крст с краја 14. и почетка 15. века, део су збирке Народног музеја у Београду.