Наука

Недеља четврта поста - средопосна

Историја о исцељењу месечара о коме данашње јеванђеље говори налази се још и код Матеја 17,14-21 и код Луке 9, 37-43. Но докле је код последње двојице исказана само суштина овога дога ђаја код Марка су изложене и све појединости. Месечара, о коме данашње Јеванђеље говори, излечио је Спаситељ одмах после свога силаска са Тавора, где се беше преобразио, па зато о овом догађају треба код Марка читати још од 14. стиха. При тумачењу овога Јеванђеља нећемо говорити о Месечарима, јер се како о њима тако и о узетима (паралисанима) и беснима и уопште о злим духовима опширно говори при тумачењу Јеванђеља двадесет треће Недеље.

Свети Николај Жички: Праштање је изнад поста

Има јунаштва над јунаштвом и подвига над подвигом. Свети Епифаније Кипарски позвао на ручак Илариона Великог, па да би показао што веће гостољубље према свом знаменитом госту изнесе на трпезу печено пиле и понуди. Рекне му Иларион: „Опрости, но од када се замонаших не једох ништа заклано!" На то Епифаније: „А ја од када се замонаших не легох никад у постељу докле најпре не опростих противнику своме!" Удивљен Иларион рече: „Твоја је врлина, свети Владико, већа од моје!" - Ово је велика поука за све нас. Превасходна је ствар пост, али је још превасходнија опраштање увреда. Постом се човек вежба за великодушност, а опраштањем увреда показује великодушност. Оно претходи овоме, но само оно не спасава без овога.

Mисли за сваки дан пете недеље поста

Свети Теофан Затворник

Понедељак - Очи су Господње на сваком месту, гледајући зле и добре (Прич.15,13). О, кад би се овога увек сећала разумна твар! Тада не би смела не само грешити јавно и предавати се телесним излишностима, већ ни у унутрашњости, у покретима срца, не би допустила ништа што Богу није угодно. Стајала би она тада као војник пред царем на бојном пољу, са свом пажњом и строгошћу према себи, како не би испало да зна своју дужност и како због тога не би потпала под гнев и казну цареву. Дужности су њене заповести Божије, које одређују начин мишљења који јој је својствен, а и то каква је дужна да буде у својим осећањима и расположењима. У свему томе била би она тада у потпуности исправна.

Протојереј-ставрофор Гојко Перовић: Зашто су хришћани срећни

Протојереј-ставрофор Гојко Перовић: Зашто су хришћани срећни
Протојереј-ставрофор Гојко Перовић: Зашто су хришћани срећни
Протојереј-ставрофор Гојко Перовић: Зашто су хришћани срећни
Протојереј-ставрофор Гојко Перовић: Зашто су хришћани срећни

У недјељу, 26. марта 2017. године, у крипти Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици, одржано је још једно предавање у низу предавања која се одржавају током Васкршњег поста, а која су организована од стране братства Саборног храма у Подгорици.Овога пута предавач је био протојереј-ставрофор Гојко Перовић, ректор цетињске Богословије.Он је одржао предавање на тему „Зашто су хришћани срећни“.

Не приступајте олако Чаши Господњој! Припремите се постом, молитвом и уздржањем од свега рђавога и злога!

Нека је на спасење наших душа и тела наших Света Литургија, нека су благословени дани овог Великог и Часнога поста у коме се налазимо, браћо и сестре. Нека је благословено и ово свето сабрање у овом Дому Божјем, Дому Господњем, у коме смо се окупили да се заједнички Богу помолимо. Јер, по речима једног од Апостола, „молитва многих има велику снагу пред Богом живих“. У име тог Господа, у име тог благослова Божјег, данас смо се сабрали на овој Светој Литургији, у овом дивном новом храму посвећеном великом Чудотворцу из рода нашега, Светом Василију Острошком.

Предавања из Светог Писма у Нишу

Црква Светог цара Константина и царице Јелене у Нишу са благословом Његовог преосвештенства епископа г. Теодосија наставља свој недељни програм предавања из Светог писма, циклусом великопосних библијских катихеза. Сваке среде у редовним приликама, у продужетку акатиста од 17 часова, предвиђено је организовање предавања из Светог писма. Трећа по реду великопосна библијска катихеза одржана је на дан 22. марта 2017. године. Предавач је био јереј др Бобан Димитријевић, професор Призренске богословије Светог Кирила и Методија привремено у Нишу.