Богословље

Rадосна туга

Православни хришћани не сматрају да су туга и радост две различите ствари. Оне су једно. Овај посебан спој у православној традицији се зове радосна туга (χαρμολύπη). Чим заплачемо сузама жалости зато што смо згрешили, зато што смо удаљени од нашег вољеног Бога, појављује се сигурна нада да нам Бог опрашта и да нас враћа Себи. Одједном се сузе исушују. Облачни хоризонт се разведрава. И радост царује у души.

Свети Јован Лествичник нас саветује: “Чувај, пажљиво чувај блажену радосну тугу светог умиљења, и немој престати да је негујеш у себи докле год те она не подигне одавде и чистога не приведе Христу“.

Др Предраг Драгутиновић: Теологија у 21. веку - питања и изазови

Др Предраг Драгутиновић: Теологија у 21. веку - питања и изазови
Др Предраг Драгутиновић: Теологија у 21. веку - питања и изазови
Др Предраг Драгутиновић: Теологија у 21. веку - питања и изазови
Др Предраг Драгутиновић: Теологија у 21. веку - питања и изазови

У среду, 4. октобра 2017. године, у свечаној сали СКД Просвјета у Загребу одржано је друго у низу предавање у оквиру јесењег циклуса предавања на тему „Црква и друштво“ који организује, са благословом Његовог Високопреосвештенства Митрополита загребачко-љубљанског др Порфирија, Црквена општине загребачка. Предавање је одржао ванредни професор на катедри за Нови Завет на Православном богословском факултету Универзитета у Београду др Предраг Драгутиновић, а његова тема је била „Теологија у 21. веку - питања и изазови“. После предавања уследила је дискусија у којој су присутни постављали питања на која је професор Драгутиновић одговарао.

Беседа митрополита Хризостома на отварању нове академске године на Богословском факултету у Фочи

Високопречасни оче декане, господо професори, господо студенти, нека Вам је срећна и благословена нова академска 2017/18. година. Након вишегодишњег релативно неусловног смјештаја Богословског факултета, Божјом помоћу, али вашим трудом и залагањем, као и добротом добрих људи, ево, створени су адекватни услови за оптимално фукционисање ове наше високе богословске школе која треба да је свјетионик наше просвјете, али и понос наше Митрополије и нашег Народа. То очекујемо и надамо се да ћете наша очекивања и надања испунити.

Интервју са Епископом тимочким Иларионом објављен у Православном мисионару

Темељ мисије Цркве је проповед Благе Вести Јеванђеља Христовог!
Епископ тимочки Иларион

Ваше Преосвештенство, помаже Бог и благословите!

Бог Вам помогао и нека би Господ Бог благословио вас као мисионаре речи Божије и све читаоце Православног мисионара.

Преосвећени Владико, да ли бисте могли на почетку нашег разговора да поделите са нашим верним читалаштвом како је текао Ваш животни пут од родног Вам Зајечара, до Вашег одласка у манастир и монашења у свештеној Светониколајевској обитељи манастира Буково?