Богословље

Благотворна дејства посне хране

Благотворна дејства посне хране
Благотворна дејства посне хране
Благотворна дејства посне хране
Благотворна дејства посне хране

Иако се постом припремамо да примимо Свету тајну причешћа „на отпуштење греха и на живот вечни“, како учи наша света Црква, телесна димензија поста вишеструко погодује здрављу нашег организма. Наиме, исхрана богата дијетним влакнима из воћа, поврћа и житарица (кувана пшеница и кукуруз) успорава варење, ствара осећај ситости те доводи до нормализације шећера и масноћа у крви. Хришћански пост садржи елементе вегетаријанске и медитеранске исхране, које доказано смањују ризик од гојазности, повишеног крвног притиска, дијабетеса и других хроничних болести, истакла је др Весна Димитријевић-Срећковић, ендокринолог, професор Медицинског Факултета у Београду и коауторка књиге „Пост, пут у живот - хришћански пост као метод превенције и лечења дијабетеса, атеросклерозе и канцера“.

Васкрњши попуст у Бесединим књижарама

Васкршњи попуст 20% од 1. до 30. априла 2014. године

на сва издања издавачких установа Беседа, Хиландар, Бернар и Отачник
 Православна књижара Беседа у Новом Саду, Змај Јовина 4, knjizara@beseda.rs
и у продајним објектима у Сомбору и Суботици

Промоција сабраних дела Светог Владике Николаја

У суботу, 29. марта 2014. године, у образовном центру „Ecclesia Viminaciensis“, одржана је промоција новог издања сабраних дела Светог владике Николаја Охридског и Жичог.

Присутним званицама, међу којима су били свештеници, вероучитељи, ученици веронауке и остали чланови пожаревачке Цркве, тим поводом обратили су се ђакон Томислав Пауновић, у име домаћина, и гости из Шабачке епархије: ђакон Саво Лазић, Александра Нинковић–Ташић, историчар књижевности, и историчар Бранислав Станковић.

Свети Јован Лествичник (Ἰωάννης τῆς Κλίμακος)

(Поводом Четврте недеље Великог поста – посвећена Јовану Лествичнику)

Тропар, глас 1.

Као пустињски житељ и у телу Анђео и чудотворац, показао си се богоносни оче наш Јоване. Постом, бдењем и молитвама, небеске дарове си примио, исцељујући болести оних који ти са вером долазе. Слава Ономе који ти је дао снагу, који те је прославио и који кроз тебе дарује свима исцелење.

Кондак, глас 4.

На висину уздржања Господ те истинито положи, као звезду необмањиву, која води ка светлости све крајеве, учитељу Јоване, оче наш.

О животу светог Јована Лествичника, писца Лествице, не зна се много. Обично се узима да је рођен 525. године, вероватно у Цариграду, у побожној породици богатих и знаменитих цариградских племића, светих Ксенофонта и Марије. Према ономе што о њему пише монах Данило, свети Јован је дошао у Синајски манастир када је имао шес-наест година. Синајски манастир, од IX в. познат под именом свете Екатерине, саградио је византијски цар Јустинијан 527. године у северном подножју једног од главних синајских врхова, Џебел Мусе, на Синајском полуострву.

Епископ Порфиријe: О хришћанској љубави

Епископ Порфиријe: О хришћанској љубави
Епископ Порфиријe: О хришћанској љубави
Епископ Порфиријe: О хришћанској љубави
Епископ Порфиријe: О хришћанској љубави

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа рашко-призренског г. Теодосија духовни семинар у Грачаници настављен је прошлог четвртка предавањем ''О хришћанској љубави'' које је одржао Његово Преосвештенство Епископ јегарски др Порфирије.

Епископ Порфирије је један од најпознатијих савремених духовника Српске Православне Цркве. Замонашен је у Високи Дечанима. Игуман је манастира Ковиљ и посебно се залаже за развијање социјалних активности као што је рад са наркоманима. Држи богословска предавања на трибинама у земљи и иностранству, издаје студије, чланке и текстове на теолошке и психолошке теме, као и расправе у којима даје одговоре на егзистенцијалне проблеме и изазове савременог човека. Помаже и духовно руководи многим младим људима из света. Председава Саветом Републичке радио дифузне агенције и редовни је професор Православног богословског факултета Универзитета у Београду где је шеф катедре за Пастирско богословље.