Богословље

Додела диплома у Православном центру у Шамбезију

Додела диплома у Православном центру у Шамбезију
Додела диплома у Православном центру у Шамбезију
Додела диплома у Православном центру у Шамбезију
Додела диплома у Православном центру у Шамбезију

У суботу, 15. октобра 2016. године, у Православном центру у Шамбезију надомак Женеве, након одбране рада припадницима генерације школске 2015/2016. године уручене су дипломе за успешно завршене мастер студије. Истовремено, свим присутнима на овој свечаности су представљени и нови студенти који ће похађати ову високошколску установу наредних година.

Покров Пресвете Богородице

Величамо те, Пресвета Дјево, и поштујемо часни Твој покров!

Црква од најстаријих времена прославља Пресвету Богородицу, Ону благословену Дјеву Марију која се удостојила да роди Спаситеља света Господа нашег Исуса Христа, Ону која је заштитница и покровитељка васцелог рода човечјег. Празником Покрова Пресвете Богородице прослављамо духовно покровитељство, посредовање и заступништво пред Богом, које добијамо услед великог милосрђа и љубави Пресвете Богородице према нама.

Монах Симон, Краљ Првовенчани, брат Светог Саве

Први српски краљ Стефан Првовенчани, као монах Симон умро је 7. октобра 1228. године и сахрањен је у наосу Студенице преко пута свога оца Симеона Немање.

Када је Свети Сава дошао у Студеницу да се поклони гробу Светог Симеона 1230. године, он је пренео тело свога брата у Жичу, Стефанову задужбину и седиште Архиепископије, али као мошти објављеног светитеља Симона, које постају национална реликвија првог реда. Са овом годином почиње историја моштију и ћивота Стефана Првовенчаног - Светог краља, необична историја преноса забележена кроз седам векова од стране биографа, летописаца и монаха.

Шести сабор духовног беседништва у Поповићу

Права реторичка уметност изражена се у вођењу дијалога. У дијалогу се, истина, не истрпљује сав предмет евхаристијске заједнице, па ни предмет философије хришћанске политике, али и вођење дијалога њен је битни део. Иако грчки појам τεχνη има двојно значење вештине и уметности, права беседа, поред ових елемената, требало би да има, и много пута има, оно што називамо „наитије Духа Свјатаго“. Беседа зна да буде и политичка, јер Свети Јован Крститељ је као праведник страдао зато што је указивао на безакони чин Ирода Антипе, што је била политичка порука par excellence, тако да јелински термин πολιτικη τεχνη није само политичка вештина, већ је и уметност.