Богословље

Mисли за сваки дан пете недеље поста

Свети Теофан Затворник

Понедељак - Очи су Господње на сваком месту, гледајући зле и добре (Прич.15,13). О, кад би се овога увек сећала разумна твар! Тада не би смела не само грешити јавно и предавати се телесним излишностима, већ ни у унутрашњости, у покретима срца, не би допустила ништа што Богу није угодно. Стајала би она тада као војник пред царем на бојном пољу, са свом пажњом и строгошћу према себи, како не би испало да зна своју дужност и како због тога не би потпала под гнев и казну цареву. Дужности су њене заповести Божије, које одређују начин мишљења који јој је својствен, а и то каква је дужна да буде у својим осећањима и расположењима. У свему томе била би она тада у потпуности исправна.

Протојереј-ставрофор Гојко Перовић: Зашто су хришћани срећни

Протојереј-ставрофор Гојко Перовић: Зашто су хришћани срећни
Протојереј-ставрофор Гојко Перовић: Зашто су хришћани срећни
Протојереј-ставрофор Гојко Перовић: Зашто су хришћани срећни
Протојереј-ставрофор Гојко Перовић: Зашто су хришћани срећни

У недјељу, 26. марта 2017. године, у крипти Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици, одржано је још једно предавање у низу предавања која се одржавају током Васкршњег поста, а која су организована од стране братства Саборног храма у Подгорици.Овога пута предавач је био протојереј-ставрофор Гојко Перовић, ректор цетињске Богословије.Он је одржао предавање на тему „Зашто су хришћани срећни“.

Не приступајте олако Чаши Господњој! Припремите се постом, молитвом и уздржањем од свега рђавога и злога!

Нека је на спасење наших душа и тела наших Света Литургија, нека су благословени дани овог Великог и Часнога поста у коме се налазимо, браћо и сестре. Нека је благословено и ово свето сабрање у овом Дому Божјем, Дому Господњем, у коме смо се окупили да се заједнички Богу помолимо. Јер, по речима једног од Апостола, „молитва многих има велику снагу пред Богом живих“. У име тог Господа, у име тог благослова Божјег, данас смо се сабрали на овој Светој Литургији, у овом дивном новом храму посвећеном великом Чудотворцу из рода нашега, Светом Василију Острошком.

Предавања из Светог Писма у Нишу

Црква Светог цара Константина и царице Јелене у Нишу са благословом Његовог преосвештенства епископа г. Теодосија наставља свој недељни програм предавања из Светог писма, циклусом великопосних библијских катихеза. Сваке среде у редовним приликама, у продужетку акатиста од 17 часова, предвиђено је организовање предавања из Светог писма. Трећа по реду великопосна библијска катихеза одржана је на дан 22. марта 2017. године. Предавач је био јереј др Бобан Димитријевић, професор Призренске богословије Светог Кирила и Методија привремено у Нишу.

Петар Василијадис: Крст - центар павловске сотириологије и апостолског служења

Свети Апостол Павле се са правом сматра оцем хришћанског учења о спасењу. Његова бројна позивања на Исусову смрт као чин спасења су, без сумње, одредили основни сотириолошки концепт хришћанства. Ипак, први покушај систематског излагања овог важног хришћанског учења се појавио тек у доба схоластичке теологије. Управо у време које је уследило непосредно после раздељивања источног и западног хришћанства Анселмо Кентерберијски је објавио своју познату "теорију сатисфакције". У свом познатом делу Cur Deus homo? он је, на основу јуридичког односа између Бога и човека, покушао да покаже неопходност Христовог оваплоћења и смрти на крсту за спасење људског рода. Божанска Праведност, веровао је он, је, због људске непослушности захтевала задовољење које сам човек није могао да пружи - зато је сам Бог на себе преузео казну распињањем.

Еванђелско утемељење поста у хришћанској Цркви

Еванђелско утемељење поста у хришћанској Цркви
Еванђелско утемељење поста у хришћанској Цркви
Еванђелско утемељење поста у хришћанској Цркви
Еванђелско утемељење поста у хришћанској Цркви

Са благословом и у присуству Епископа шумадијског г. Јована, 19. марта 2017. године одржано је друго у циклусу Васкршњих предавања у манастиру Дивостину. Предавање под насловом Еванђелско утемељење поста у хришћанској Цркви (видео) одржао је др Предраг Драгутиновић, ванредни професор на Катедри за Нови Завет на Православном богословском факултету Универзитета у Београду. Предавача је представио проф. др Зоран Крстић, шеф катедре за Канонско право на Православном богословском факултету у Београду и ректор Богословије Светог Јована Златоустог у Крагујевцу.