Богословље

Миленијумски траг саможртвене љубави Светог Јована Владимира

Протојереј Јован Пламенац одржао је занимљиво предавање на тему „Миленијумски траг саможртвене љубави Светог Јована Владимира“, у Књижари Матице српске Друштва чланова у Црној Гори, у Подгорици. -Оно што знамо о Светом Јовану Владимиру засновано је прије свега на предањима. У нашим крајевима, оно је засновано углавном на ономе што је написано у Љетопису попа Дукљанина. Прича о Светом Јовану Владимиру је широка и различита. Говорити о њему историјским чињеницама је мало неугодно, оне скоро и да не постоје. Међутим, оно што је евидентно јесте његова саможртвена љубав. Он је Богу вратио свој живот и то не тек тако, већ га је учинио квалитетнијим. Он је таленте добијене од Бога умножио, умножио Богом у себи, казао је протојереј Јован Пламенац.

Рођење Пресвете Богородице - почетак истинске радости

Рођење Пресвете Богородице јесте почетак рођења једине истинске и бесмртне Радости у овоме свету, како и појемо у празничном тропару: „Рођење Твоје, Богородице Дјево, радост најави целој васељени…ˮ

Пресвета Дјева Марија родила се од старих и бездетних родитеља, Јоакима и Ане. Отац Јоаким беше из племена Давидова, а мајка Ана из племена Аронова. И тако Марија беше по оцу из царског рода, а по мајци из рода свештеничког. Св. праведни Јоаким и Ана, због бездетности, у скрушености својој мољаху се Богу с плачем да обрадује старост њихову даровањем једнога чеда, као што је некад обрадовао старца Авраама и старицу Сару даровавши им сина Исака. И човекољубиви Господ обрадова их радошћу која је превазилазила далеко сва њихова очекивања и све најлепше снове, јер им дарова не само ћерку, но и Богомајку – родитељку Живота.

Митрополит загребaчко-љубљански др Порфирије: Из смрти у живот - живот у Цркви као једини начин превазилажења страха од биолошке смрти

Његово Високопреосвештенство Митрополит загребaчко-љубљански др Порфирије учествовао је 16. септембра 2016. године у раду научно-стручног скупа посвећеном теми Човјек и смрт. Овај веома значајан научни скуп окупио је мноштво научника из целе Хрватске. Скуп је интердисциплинарног карактера и организован је од стране Института за друштвене знаности Иво Пилар, Хрватског католичког свеучилишта, као и Удруге посмртне припомоћи. Митрополит Порфирије је одржао предавање на тему Из смрти у живот - живот у Цркви као једини начин превазилажења страха од биолошке смрти.

*аудио снимак предавања             *предавање /pdf/

Конференција у манастиру Бозе: Мучеништво и заједница

Конференција у манастиру Бозе: Мучеништво и заједница
Конференција у манастиру Бозе: Мучеништво и заједница
Конференција у манастиру Бозе: Мучеништво и заједница
Конференција у манастиру Бозе: Мучеништво и заједница

Прворазредни догађај за међуцрквени дијалог и студије православног предања

У манастиру Бозе у Италији, од 7. до 10. септембра 2016. године, на 24. међународној конференцији o православној духовности посвећена теми Мучеништво и заједница, Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј је званично представио Српску Православну Цркву и том приликом као модератор председавао појединим седницама.

Осењивање крсним знаком у богослужењу

У свештеном простору храма, целокупно биће човечје учествује у богослужењу Цркве на различите начине сједињујући покрете са молитвом. Један од највидљивијих начина усаглашавања верних у богослужењу јесте осењивање крсним знаком. Овакав вид учествовања човека у свештеном  сабрању можемо посматрати као исповедање вере у Тројичног Бога, што подразумева и веру у Животворну смрт Господњу и славно Спаситељево Васкрсење.

Осењивање верних Крсним знаком јесте вид исповедања вере у Свету Тројицу, што за нас има и онтолошки значај, да уподобљујући се Светотројичном начину постојања, живимо као складна заједница личности, а да следствено томе, наш живот буде и хармонични однос са ближњима, како би имали и здрав однос са Богом.