Из Епархије славонске

Из Епархије славонске
Из Епархије славонске
Из Епархије славонске
Из Епархије славонске

Навечерје празника Светог Николаја у Пакрацу. Посета Средњоевропском универзитету и Епархији будимској. Владика Јован посетио храмове у Обрадовцима и Газијама. Литургија у Јасеновцу. Посета апостолског нунција.

Празник Светог оца Николаја молитвено је прослављен и у Епископији пакрачко-славонској, а посебну радост празника учинило је окупљање деце из Пакраца и околине. У навечерје празника у Саборном храму Свете Тројице Преосвештени Владика пакрачко-славонски г. Јован освештао је славски колач и жито делећи празничну радост са окупљеном децом и њиховим родитељима. Владика је поздравио малишане и њихове родитеље, честитао празник и беседио о важности учешћа у животу Цркве.

У организацији Вијећа српске националне мањине Града Пакраца припремљени су поклони за децу које је Владика поделио. Деци која похађају наставу веронауке у Основној школи Пакрац Владика је поклонио књигу са посветом. Након обреда деца су са родитељима прешла у Владичански двор и учествовала у програму који је за њих припремљен. Посета храмовима у Обрадовцима и Газијама.

Преосвештени Епископ пакрачко-славонски г. Јован посетио је 12. и 13. децембра 2016. године Средњоевропски универзитет у Будимпешти и Епископију будимску у Сентандреји.

У понедељак, 12. децембра 2016. године, владика Јован се срео с шеф Катедре зa средњовековне студије Kаталин Шенде и директором програма за студије културног наслеђа Јозефом Ласловским. Договорена је сарадња са Библиотеком Епископије пакрачко-славонске. Састанку су присуствовали професори Карстен Вилке, Нада Кнежевић, Иштван Перцел и Габор Кланицај.

Сутрадан, 13. децембра 2016. године, владика Јован се сусрео Преосвештеним Епископом будимским г. Лукијаном. Владика Јован је упознао Преосвећеног г. Лукијана са обновом светиња у Славонији, у којој је владика Лукијан провео четрнаест година као архијереј. Владика Лукијан је показао велико занимање и љубав за свештенство и народ у Славонији и пренео корисна искуства и сазнања.

У току посете, владика Јован је обишао Владичански двор, Саборни храм и Епархијски музеј у Сентандреји упознајући се са поставом истог и разматрајући планове за уређење будућег Епархијског музеја у Пакрацу. Епископија будимска је приложила и већи број књига за Библиотеку Епископије пакрачко-славонске.

У току редовних посета и обиласка парохија Епископије славонске, епископ Јован је 14. децембра 2016. године посетио храмове у Обрадовцима и Газијама. Преосвештеног Владику у Обрадовцима су дочекали надлежни парох протојереј-ставрофор Јован Шаулић, настојатељ манастира Ораховице протосинђел Павле (Радусиновић) и архијерејски намесник другог архијерејског намесништва Епископије пакрачко-славонске протојереј Драган Гаћеша.

Владика Јован упознат са током обнове храма Преподобне мајке Параскеве, метоха манастира Ораховице и повратом црквене имовине у овом месту. Историјски је важно да је у Обрадовцима током Другог светског рата била и једна од економија логора у Јасеновцу.

Владика је обишао и храм Свете Тројице у Газијама, који има статус културног добра и који се обнавља средствима Министарства културе Републике Хрватске. На истом је до сада уређен нови кров и дренажа, а предстоји уређење унутрашњости и фасаде.

Празник Свете великомученице Варваре и Преподобног Јована Дамаскина молитвено је прослављен у свештеној обитељи јасеновачкој. Свету Литургију служио је Његово Преосвештенство Владика пакрачко-славонски г. Јован, уз саслужење протојереја-ставрофора Драгана Антонића, пароха окучанског. Преосвештени Владика прегледао је овогодишње изведене радове на уређењу манастирског конака и благословио учеснике радне акције на уређењу откупљеног имања у Јасеновцу.

Истог дана, владика Јован је примио у Пакрацу апостолског нунција у Хрватској надбискупа Алесандра Дерика. Владика је упознао уваженог госта са процесом обнове светиња Епископије пакрачко-славонске, нарочито Саборног храма Свете Тројице и Владичанског двора у Пакрацу, и изложио планове за будућност везане за деловање на пољу културе, односно обнову Библиотеке Епископије пакрачко-славонске.

Нунције је захвалио домаћину на гостопримству и садржајном упознавању са Епископијом пакрачко-славонском и изразио жељу за што бољом сарадњом и успехом у даљој обнови Епископије.

Извор: Епархија славонска