Не одустајмо на путу ка Христу!

Не одустајмо на путу ка Христу!
Не одустајмо на путу ка Христу!
Не одустајмо на путу ка Христу!
Не одустајмо на путу ка Христу!

Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Милутин, са свештенством и свештеномонаштвом, служио је свету архијерејску Литургију на Томину недељу у храму Васкрсења Христовог у Ваљеву.

Томина недеља посвећена је Светом апостолу Томи, његовој сумњи у васкрсење Господње, која чином додиривања рана Спаситељевих бива претворена у веровање у тај чудесни догађај, на ком су темељи вере и Цркве наше. Причом о духовном разговору старца из египатске пустиње и младог искушеника, која сликовито дочарава стварност Васкрсења Христовог, владика Милутин поучио је верни народ да на Христовом путу може издржати сваки сведок васкрсења.

- Ко је видео васкрсење Христово, може спржити силу сатанску и поћи Христу у загрљај. Свето јеванђеље нам сведочи да су васкрслог Господа видели живели људи- апостоли, Марија Магдалина, Свети апостол Павле на путу за Дамаск, обасјан бљештавом светлошћу... Видео га је, у време комунизма, велики руски књижевник Александар Солжењицин. Владика Николај у логору Дахау, Ава Јустин у Ћелијама... Много је сведока и нема веће истине од васкрсења Христовог. Господ прашта одрицање апостолу Петру. Прашта и нама, када се искрено покајемо. У васкрсење се уверио и Свети апостол Тома, али Господ каже "блажени су они који повероваше, а не видеше". И ми смо данас у светом путиру видели крв и тело Господа Христа, поручио је владика Милутин.

Свети Симеон нови богослов рекао је, након примања Светог причешћа, да кроз његове вене тече крв Христова. Зато је важно да се што чешће удостојимо Светог причешћа, да наше тело постане тело Спаситељево. Не одустајмо на путу ка Христу, победићемо све силе вражје и бити они који су добили дар. По узору на Светог апостола Тому, узвикнимо и ми "Господ мој и Бог мој!", закључио је Владика Милутин.

Извор: Епархија ваљевска