Недеља историје у Лазарици

У недељу, 15. септембра 2013. године, у сали ЦО Св Кнез Лазар, Alexandria NSW, одржано је вече посвећено историји у оквиру манифестације History Week коју сваке године организује Удружење за историју, New South Wales History Council (http://historycouncilnsw.org.au/). Главни задатак ове организације јесте да нагласи значај проучавања историје за разумевање садашњице и за обликовање и предвиђање будућности. Удружење  обезбеђује форум за разматрање разноврсних тема из историје настојећи да подстакне истраживања историјских догађаја из различитих углова. 

Недеља посвећена историји History Week http://historycouncilnsw.org.au/history-week/ једна је од главних и најмасовнијих активности овог удружења, а одржава се сваке године током прве две недеље септембра. Овогодишња тема Picture this!  има за циљ да подстакне размишљања о томе у којој мери слика, фотографија, визуелни приказ допуњавају и обликују наша сећања, на који начин слика открива односе у друштву, промене у свакодневном животу, стил и атмосферу епохе, како је фотографија утицала на историјска истраживања у двадесетом веку и како фотографија као свеприсутно средство комуникације у двадесетпрвом веку обликује један другачији поглед на свет. 

Тема је веома широка, а Лазарица која већ шести пут учествује у овој манифестацији са својим програмом  http://historycouncilnsw.org.au/history-week/page/2/?hw-region=Sydney&hw-eventtype=Exhibition&hw-date-from&hw-date-to=Sunday%2015%20September%202013&hw-keywords&hw-taxonomy&hw-btnsearch=Search приредила је за ову прилику изложбу – избор из опуса Радивоја Мачковића, фотографа који већ годинама вредно бележи догађања у српској заједници у Аустралији. Његови радови присутни су у српском листу Српски глас, као и у часопису Светосавски весник, на интернету  и у књигама.

За свој допринос у бележењу - ''светлописању'' живота у српској заједници у Аустралији, Госп. Мачковић је прошле године  од Његовог Преосвештенства Епископа аустралијско-новозеландског г. Иринеја примио орден  Светог Петра ЦетињскогНа традиционалној Међународној изложби фотографија под називом ''Православље на интернету'' коју организује Дрштво љубитеља фотографије ''БЕОФОТО'' из Беочина, Госп. Мачковић је прошле године добио трећу награду за фотографију из цркве Светог Николе  (Blacktown NSW, ) која је такође изложена  са његовим радовима у Лазарици. 

Отварању изложбе и разговору о фотографијама које су сведочанство од непроцењивог значаја за изучавање историје српске заједнице у Аустралији присуствовали су Његово Преосвештенство Епископ аустралијско-новозеландски г. Иринеј, гђа Јасмина Пекмезовић, Конзул Републике Србије у Сиднеју, и други гости, љубитељи историје из  сиднејске српске заједнице.

Говорећи о свом раду, г. Мачковић је рекао да љубав према фотографији потиче још из детињства, када је са мајком присуствовао освећењу звоника цркве у свом родном крају, у Славонији и спазио фотографа како снима окупљени народ и цркву. Фотографија која бележи овај магични призор, а који се њему урезао у сећање такође је део изложбене поставке. Ова црно-бела панорамска фотографија из шездесетих година, испред новог звоника цркве Свете Тројице у Пушини код Ораховице са пуно лица и свакојаких детаља  сведочи и без речи објашњава како су се у његовој дечачкој машти спојили фотограф, његов мистериозни апарат, народ окупљен око своје цркве – спој који и дан данас представља непресушни извор инспирације у његовом   раду у српској заједници у Аустралији. 

Међу изложеним радовима истичу се такође упечатљиве фотографије аустралијске природе, али враћање главној теми – цркви која окупља народ понавља се и у најновијој серији фотогафија са недавне прославе  Илиндана у цркви Светог пророка Илије (Coober Peedy, Јужна Аустралија).

 На крају вечери посвећене историји приказан је и избор из приватних албума чланова парохије из раних 50их, 60их, 70их и 80их година прошлог века.

 Фотографије из колекције гђе Драгане Шундић и гђе Наде Вулетић на којима је приказан дочек породица послератних досељеника у сиднејској луци 1955. – сусрет оца породице са женом и ћеркама после вишегодишње раздвојености превазилазе оквире приватног сећања  и постају сведочанство драматичних историјских збивања, ратова, друштвених превирања и расејања које је уследило.

Серија фотографија груписаних око наслова Мода и пријатељство из колекције гђе Цице Радосављевић дочарава стил педесетих година и атмосферу обнављања, младости и оптимизма који су владали у овом послератном периоду. Фотографије из збирке гђе Биљане Терзин која је учествовала у припремању изложбе и вечери посвећене историји, илуструју живот у новом природном окружењу 70их и 80их година са непоновљивим бојама аустралијске баште.

Старешина храма Светог кнеза Лазара, прота Мидораг Перић изразио је наду да ће приказивање фотографија из прошлости на овој изложби поводом  недеље посвећене историји - “Picture this” -  инспирисати и друге чланове заједнице да у припремама  за обележавање 60те годишњице оснивања Црквене Општине Свети кнез Лазар у Александрији и сами, фотографијама из својих албума допринесу употпуњавању фотографске архиве која ће остати да сведочи о присуству српске заједнице у  Сиднеју и шире у Аустралији.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска