Недеља Павославља у Славонској Пожеги

Недеља Павославља у Славонској Пожеги
Недеља Павославља у Славонској Пожеги
Недеља Павославља у Славонској Пожеги
Недеља Павославља у Славонској Пожеги

Торжество Православља, недеља прва Великог поста, молитвено је прослављена 25. фебруара 2018. године у параклису Светог Јована Шангајског у Пожеги. По благослову Његовог Преосвештенства Владике пакрачко-славонског г. Јована, с верним народом, монаштвом и свештеним клиром Епископије славонске, уз саслужење јереја Огњена Тенџерића, јереја Ђорђа Остојића и ђакона Милана Јовића, свету Литургију служио је протојереј-ставрофор Ратко Гатаревић.

Након учешћа у светим даровима Тела и Крви Господње, по свршетку свете Литургије отац Ђорђе Остојић прочитао је Синодик из 843. године, који се у прву недељу Великог поста чита као упспомена на торжествену одбрану учења свете Цркве и поштовања светих икона.

Осведочени овом истином, и ми чувајући предање узглашавамо: „Јер на иконама видимо страдања Господња за нас, крст, гроб (погребење), ад умртвљен и побеђен (васкрсењем), подвиге и венце Мученика, само спасење које је наш Први Подвигоположник и Подвигодавалац и Венцедавац извршио посред земље. Ту свечаност данас празнујемо, у њој се заједнички радујемо и веселимо молитвама и мољењима, и кличемо псалмима и песмама: „Ко је Бог велики, као Бог наш! Ти си Бог наш, који једини чиниш чудеса“ (Псал. 76,14-15) [...] Ово је вера апостола. Ово је вера Отаца. Ово је вера Православних. Ова вера васељену утврди“. (Из Синодика који се чита у Недељу Православља)

Извор: Епархија славонска