Недеља Православља на Фанару

Недеља Православља на Фанару
Недеља Православља на Фанару
Недеља Православља на Фанару
Недеља Православља на Фанару

У недељу, 17. марта 2019. године, Недељу Православља и прву недеља Великог поста,  Његова Свесветост патријарх васељенски Вартоломеј служио је Божанску Литургију са митрополитима: Принчевских острва Димитријом, немачким Августином, транопуљским Германом, торонтским Сотиријем, анеонским Макаријем, ретимнеским и авлопотамоским Евгенијем, ганским и хорским Амфилохијем, кидонијским и апокоронским Дамаскином, коским и нисироским Натанаилом, сингапурским Константином, симиским Хризостомом. На Литургији је Патријарх рукоположио Димитрија Никифора у јерођакона давши му име Етије.

Његово Високопреосвештенство митрополит лаодикијски Теодорит одржао је проповед (панегирик) поводом Недеље Православља.

Међу присутнима били су митрополити: никејски Константин, мирски Хризостом, иконијски Теолепт и бурски Елпидофор; архиепископи антидонски Нектарије и телмесоски Јов; епископ христупољски Макарије; Њихова Превасходства Маркос Боларис, заменик министра спољних послова Грчке Републике; Петрос Мавроидис, амбасадор Грчке у Републици Турској; генерални конзул Грчке у Цариграду Георгија Султанопулу, и Олександар Гаман, генерални конзул Украјине у Цариграду; архонти Васељенског престола; наставници и студенти локалних школа из градске заједнице; и многи поклоници из иностранства.

После службе Патријарх је заједно са служашчим архијерејима одслужио помен за блажени покој душа оних који су се борили и током векова положили своје животе за православну веру. Уследила је литија са светим иконама кроз црквену порту Фанара.

Извор: Васељенска Патријаршија (са енглеског Инфо служба СПЦ)