Недеља Православља у Берну

Недеља Православља у Берну
Недеља Православља у Берну
Недеља Православља у Берну
Недеља Православља у Берну

У недељу, 25. фебрура 2018. године, у Берну је традиционално прослављена Недеља Православља, дан када се православни свештеници и верници различитих помесних Цркава сабирају на заједничкој молитви, показујући тиме јединство међу православнима. Ове године, верници бернске парохије, предвођени протојерејем-ставрофором Станком Марковићем, одазвали су се позиву румунског свештеника Лаврентија Прекупа и учествовали на заједничком богослужењу у Румунској Православној Цркви.

На вечерњем богослужењу началствовао је отац Лаврентију Прекуп уз саслуживање протојереја-ставрофора Станка Марковића, протојереја Јордана Пашева из Бугарске Православне Цркве, јереја Јована Чурина из Руске Православне Цркве, док је Грчку Православну Цркву представљао доктор теологије г. Стефан Атанасиу. Певницу је предводила група студената теологије.

Након службе, свештеници су поздравили вернике и поучили их о значају прослављања Недеље Православља и значају Васкршњег поста као припреме за предстојећи празник Васкрсења Христовог.  Богослужењу је присуствовао и амбасадор Босне и Херцеговине г. Анђелко Граховац.

Отац Лаврентије, као домаћин овог сабрања, са вредним члановима своје Цркве, припремио је богато послужење за све присутне у црквеноопштинској сали. Следеће године Недеља Православља биће прослављена у Руској Православној Цркви у Берну.

Извоир: Епархија аустријско-швајцарска