Недеља Православља у Епархији источноамеричкој

Благодат и Мир вам при почетку венца заједничког нам Великопосног подвига!

Наша Света Православна Црква сваке године у Првој недељи Великог и Часног Поста слави празник светлог и радосног Обновљења Светих Икона 11. марта 843. године, под покровитељством Царице Теодорe и њеног младог сина Цара Михаила III, и старог Васељенског Патријарха Методија, празника познатог и још као Победа Православља, односно Недеља Православља.

Налаже вам се, без изузетака, да се тог дана прикључите локалним Све-Православним прославама, тиме манифестујући видљиву пројаву нашег јединства у Христу. Свети Владика Николај нам је и сам оставио пример тога својим познатим учешћем 1952. године у Кливленду, Охајо. Његова чувена беседа изговорена тог дана наставља да одјекује широм Православља у Америци.  

Такође, да би обогатили и проширили своје литургијско искуство, свака парохија и манастир тог истог дана обележиће и прославити (осим ако учествујете у Све-Православној Литургији), при крају Свете Литургије, Чин Победе Православља, и то на овај начин и следећим редом:

Након прочитане Заамвоне молитве и пре певања „Нека је благословено Име Господње“, почиње се са појањем тропара Икони Христовој (прилог: на српском и енглеском језику и нотна верзија на енглеском језику). Уколико је то могуће, приложено поделити  учитељима црквене школе или пак хоровођама, како би појању поменутог тропара могли научити и децу;

Свештеник, носећи Свето Јеванђеље а ђакон кадионицу,силазе са амвона  чинећи једнократну литију око храма, (уколико то временске прилике дозвољавају; у супротном, опход се чини унутар храма), напред иду чтечеви носећи крст, рипиде, литије и свеће, иза њих свештенство, хор и деца са иконама (које ће, следећи ваше инструкције, понети од куће), а потом и сав верни народ Божји; и

После извршеног једнократног опхода, свештенство стаје испред храма, а ако то време не дозвољава, онда деца улазе у храм и стају на степенице амвона, са лицем окренутим народу, а потом једногласно читају Синодик Православља и Символ Вере (прилог). Након читања Синодика и Символа Вере, поје се „Нека је благословено Име Господње“ а уколико се горе поменуто читало испред храма, у овом моменту се улази у храм где се потом завршава Св. Литургија.

Умољавате се такође, да копије свега вам достављеног поделите вашим вернима на недељу пре, како би имали довољно времена да увежбају једногласно читање. Такође се умољавате и да довољно примерака истог одвојите за Литургију у Недељу Православља.

Вама и вашим честитим и милим породицама, желимо срећан и благословен почетак венца Великог и Часног Поста!

С архијерејским благословом и очинском љубављу,

+ИРИНЕЈ
ЕПИСКОП ИСТОЧНОАМЕРИЧКИ

Source: http://www.easterndiocese.org/