Недеља Православља у Флемингтону

Недеља Православља у Флемингтону
Недеља Православља у Флемингтону
Недеља Православља у Флемингтону
Недеља Православља у Флемингтону

Преосвештени Епископ аустралијско-новозеландски г. Силуан посетио је 25. фебруара 2018. године, у Недељу Православља, парохију Светог Саве у сиднејском Флемингтону.

На светој архијерејској Литургији саслуживали су протојереји Владислав Ђорђевић и Саша Чолић, као и протођакон Петар Мракић, уз појце вођене проф. Слободаном Живковићем. Мноштво верника је узело присног учешћа у Литургији примањем животодавног Тела и Крви Христа Господа и Спаса нашега.

Поучавајући сабране о значају празника Владика је подсетио на историјске околности у којима је одржан VII Васељенски сабор 787. године, крунисан Синодиком Православља донетим 843. године који је свечано  и једнодушно прочитан на концу Литургије.

Говорећи о нашем времену, упозорио је на засићеност западне цивилизације сваковрсним идолопоконством услед лутања у неуморном трагању човека за нечим новим. Као одговор овом изазову истакао је управо непрекидну актуелност поштовања иконе као медија кроз који се обожава Прволик и Образац сваког светитељског лика. Таквим односом према икони хришћани изнад свега исповедају веру у оваплоћење Бога Логоса, једино суштински ново у постојању света. С тога је на православнима да својим подвигом љубави према ближњима сведоче Христову богочовечанску лепоту и истину о вечном животу и његовим непролазним вредностима. Ове вредности су уткане у нашу цивилизацију али треба да буду у њој и сачуване као нит којом се савремени човек повезује са јединим савршеним и апсолутно слободним, извором непролазне радости постојања.

Надахнути светим тајнама и речју свога учитеља, у братољубивом расположењу, верни су се у Парохијском дому укрепили и земаљским добрима благодарећи трудољубљу сестара из Кола српких сестара Мајка Југовића.

На послетку, сви су позвани на поновно заједничко дело примања Пређеосвећених дарова Христа Господа и Спаса нашега, у среду, 28. фебруара 2018. године у 19 часова под сводовима храма Светог Саве у Флемингтону.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска