Недеља Православља у Крагујевцу

Недеља Православља у Крагујевцу
Недеља Православља у Крагујевцу
Недеља Православља у Крагујевцу
Недеља Православља у Крагујевцу

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован и братство крагујевачког Саборног храма организовали су 25. фебруара 2018. године, у Недељу Православља, велику литију у част победе коју је Православна Црква извојевала после дуге борбе над онима који су свете иконе избацивали и протеривали из храмова.

Пре литије, владика Јован је служио свету архијерејску Литургију у Саборном храму, на којој се верном народу богонадахнутом беседом обратио протојереј-ставрофор др Зоран Крстић. У 16 часова почело је свечано вечерње богослужење у част победе Православља над неправославнима, Крста над некрстом, Истине над лажју, Правде над неправдом, Добра над злом, Бесмртности над смрћу.

У наставку богослужења, Преосвећени Владика, крагујевачко свештенство и верни народ кренули су у свечану литију кроз град, носећи у рукама иконе светих и на тај начин символизујући победу Православља.

По повратку Литије у храм, Преосвећени Владика одслужио је молебан и прочитан је Синодикон који садржи анатему или проклетство свих јеретика, посебно иконобораца, као и похвалу за све ревнитеље православне вере. Уз похвалну песму Тебе Бога хвалим узнета је молитва Свевечном Творцу због сачуване чистоте православне вере, јер је како рече Преосвећени Владика, истина је тријумфовала над лажју, светлост над тамом и Православље над свим погрешним учењима. Епископ је, обраћајући се верном народу, нагласио да је спасење једино могуће у Цркви Божјој и да молитве које смо узнели Творцу јасно говоре да је спасење могуће једино кроз послушност Цркви и чувању реда и поретка црквеног.

Извор: Епархија шумадијска