Недеља Православља у Крагујевцу

Недеља Православља у Крагујевцу
Недеља Православља у Крагујевцу
Недеља Православља у Крагујевцу
Недеља Православља у Крагујевцу

У Недељу Православља, 17. марта 2019. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је свету Литургију у Саборном храму у Крагујевцу.

После прочитаног јеванђелског зачала, присутним верницима обратио се протојереј-ставрофор др Зоран Крстић: -Шта значи то бити православан? Најлакши одговор је да бити православан значи бити Христов. Православни идентитет у потпуности се изједначава са Христовим идентитетом. Велики пост има крштењски карактер, а кључна тема подучавања људи који су се припремали за крштење била је упознати Христа. Сазнајући ко је Христос, ми сазнајемо ко смо ми. Реченица апостола Филипа: Нађосмо га, показује да иза ње стоји период трагања. Све велико, светско и онда и данас стоји насупрот малом хришћанском.

-Питање Натанаила: Може ли из Назарета шта добро бити?, може се проширити и на питања: може ли из Витлејема нешто добро бити или може ли из гроба живот да засија. Одговор на сва ова питање је позитиван и то је оно што ми православни хришћани исповедамо. Само на тај начин скромног исповедања вере постајемо православни хришћани. За Филипов одговор потребно је да се потрудимо подвигом, постом и аскезом и, дај Боже, да сви ми који смо се припремали за свето причешће данас овде поновимо Филипове речи: Нађосмо га.

У поподневним часовима, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског г. Јована, братство Саборног храма организовало је велику литију у част и славу свих оних који су за две хиљаде година трајања свете Цркве дали себе, своје трудове и своје животе за победу вечне истине - слатког Православља, за победу коју је Православна Црква извојевала после дуге борбе над онима који су свете иконе избацивали и протеривали из православних храмова.

У Саборном храму Успења Пресвете Богородице са почетком у 16 часова почело је свечано вечерње богослужење у част победе Православља над свим кривоверјима и шизмама. У наставку богослужења, Преосвећени Владика, свештенство и верни народ кренули су у свечану литију кроз Крагујевац, носећи у рукама иконе светих и на тај начин символизујући победу Православља.

По повратку литије у храм, Преосвећени Владика одслужио је молебан. Прочитан је Синодикон који садржи анатему или проклетство свих јеретика, посебно иконобораца, и похвалу за све ревнитеље православне вере.

Извор: Епархија шумадијска