Недеља Православља у Немачкој

Прослава Недеље Православља у Немачкој и ове године обележена је заједничким служењем Свете Архијерејске Литургије свих канонских православних епархијских архијереја, који бораве у овој земљи. Улога домаћина ове године припала је Епархији средњоевропској Српске Православне Цркве.

Служењу заједничке Свете Архијерејске Литургије предходило је одржавање седнице Комисије Православне Цркве у Немачкој, на којој су узели учешћа представници свих Епархија Православне Цркве у овој земљи. Седница је одржана у црквеној сали храма Светога Саве у Берлину.

На Светој Архијерејској Литургији у препуном храму Светога Саве у Берлину, у недељу 29. фебруара 2004. године, са домаћином Преосвећеним Eпископом Г. Константином служили су сви епархијски архијереји у Немачкој и то: Митрополит Г. Августинос (Цариградска Патријаршија), Aрхиепископ Г. Теофан (Московска Патријаршија), Митрополит Г. Серафим (Румунска Патријаршија) и Митрополит Симеон са својим викарним Епископом Г. Тихоном (Бугарска патријаршија).

Иначе у току Свете Архијерејске Литургије, Његово Преосвештенство Епископ средњоевропски Г. Константин, произвео је у чин протопрезвитера, пароха берлинског протонамесника Вељка Гачића, Архијерејског намесника за Северну и Источну Немачку.

Поводом недеље Православља у петак увече, грчки амбасадор у Берлину приредио је свечани пријем у својој резидентици за све православне архијереје и амбасадоре православних земаља у Немачкој.

Извор: Из Канцеларије епархије средњоевропске