Недеља Православља у Подгорици

Недеља Православља у Подгорици
Недеља Православља у Подгорици
Недеља Православља у Подгорици
Недеља Православља у Подгорици

Недјеља Православља прослављена у подгоричком Саборном храму. Свечана академија поводом Недјеље Православља.

Велики број вјерника из Подгорице и околине окупио се у Саборном храму Христовог Васкрсења у Недељу Православља, 1. марта 2015. године, како би учествовао на светом богослужењу и причестио се Крвљу и Тијелом Христовим.

Светом Литургијом началствовао је јереј Бранко Вујачић. Саслуживали су протојереји Далибор Милаковић и Мирчета Шљиванчанин, као и протођакон Владимир Јарамаз. Појао је хор „Свети апостол и јеванђелиста Марко“ из Подгорице. Након прочитаног светог Јеванђеља, отац Бранко је присутнима говорио о прочитаном одломку из светих списа, као и самом празнику.

На крају Литургије, око храма прошла је литија са иконама, симболишући празник побједе Православља и успостављања слављења икона, а након тога и прочитан Синодик Православља.

У вечерњим сатима, у храму Христовог Васкрсења у Подгорици одржана је свечана академија поводом Недјеље Православља и у част 520. годишњице рада Ободске и Цетињске штампарије Црнојевића. Свечаности су присустовали митрополит Амфилохије и архиепископ Георгије из Православне Цркве чешких и словачких земаља. Наступили су црквени хорови, гуслар Рајо Војиновић, ученици Богословије и проф. Татијана Суботин, а отворена је и изложба дубореза Рада Пижурице.

Митрополит Амфилохије је истакао задовољство даровима које је Митрополија црногорско-приморска добила: -Изузетно сам срећан што је дио моштију цара Констатина донесен у Црну Гору из Белгије. Мошти ће бити похрањене у храму Христовог Васкрсења.

Архиепископ Георгије казао је да у присутнима види прави одраз Православља и на крају их поздравио ријечима: -Живјела Црна Гора, живио српски народ, живјело Православље!. Он је рекао да су односи двију Црквава пријатељски, зато што се Црква у чешким и словачким земљама појављује као кћи Српске Православне Цркве. -Пријатељски односи утемељени су и на љубави митрополита Амфилохија према нашој Цркви, рекао је архиепископ Георгије.

Дуборезац Раде Пижурица поклонио је своја два најбоља рада митрополиту Амфилохију и архиепископу Георгију, а током свечаности уручена су и признања ученицима Богословије за радове на тему Светосавље.

Извор: Митрополија црногорско-приморска