Недеља Православља у Судбурију

Недеља Православља у Судбурију
Недеља Православља у Судбурију
Недеља Православља у Судбурију
Недеља Православља у Судбурију

У Недељу Православља, 9. марта увече, када се по уобичајеној пракси већих градова сјеверноамеричког континента састају представници свих канонских Православних јурисдикција, у малом али поносном мјесту Судбури Црквено-школска општина Светих апостола Петра и Павла била је домаћин свим хришћанима овог града који су желели да прославе торжество Православља.

У Судбурију редовним духовним животом функционишу црква Светог Николе под јурисдикцијом Цариградске Патријаршије и српска црква, на чију иницијативу је ове године обновљена традиција Недеље Православља, с тим да су позвани и госте из градских, провинцијалних и федералних власти; а угошћеми су и многи други хришћани који су хтјели да подрже ову малу али духом јаку заједницу.

Преко 200 људи је прошло кроз врата српског храма тог дана када је црква била отворена за све који су заинтересовани за Православље. У 18 часова свештеници Јован Марјанац, српски парох судбуријски, и свештеник Филотеј Алисон, парох грчке цркве, служили су вечерњу службу на грчком, руском, украјинском, српском, бугарском, арапском и, наравно, енглеском језику. Одговарао је новоосновани хор при парохији Светих апостола Петра и Павла уз помоћ браће из украјинске заједнице. На крају службе прочитан је Синодик о учењу Православља који је утврђен на Седмом Васељенском Сабору.

После молитве, сви су се спустили у салу и освјежили посним специјалитетима које су спремиле вернице из српске парохије. Поред више активности, приказана је презентација о православљу на ТВ екрану, а све уз снимке православног појања из разних земаља у позадини. Да је вече прошло достојанствено и успјешно говори чињеница да је један од политичара који је био присутан позвао новинара из локалних новина да дође на лице мјеста и забиљежи овај прекрасан свеправославни догађај.

свештеник Јован Б. Марјанац