Недеља Православља у Темишвару

Недеља Православља, када Православна Црква прославља победу над иконоборством, на посебан начин прослављена је у Темишвару. Његово Преосвештенство Епископ будимски и администратор темишварски Г. Лукијан служио је Свету Архијерејску Литургију уз саслужење свештенства и ђаконства Саборног храма темишварског и протојереја-ставрофора Радомира Поповића, декана Високе школе - Академије Српске Православне Цркве за уметности и консервацију. На Светој Литургији Епископ Лукијан је одликовао протојереја Маринка Маркова, архијерејског заменика темишварског, правом ношења напрсног крста. На Служби Божјој одговарао је Градски хор из Темишвара.

После Свете Литургије, у Епархијском двору отворена је изложба икона, фресака и мозаика - радова студената Високе школе - Академије Српске Православне Цркве за уметности и консервацију из Београда. У присуству Епископа Г. Пајсија, викара Митрополита темишварског Г. Николаја; г. Драгомир Раденковић, конзула Републике Србије у Темишвару; представника румунског Завода за заштиту споменика културе, представника Академије за уметности и конзервацију у Темишвару, проф. Горана Јанићијевића и мр Јована Пантића - професора са Академије из Београда, Владика Лукијан је топлим речима пожелео добродошлицу гостима из Србије и свим присутним. Црквену високошколску институцију из Београда окупљенима је представио протојереј-ставрофор др Радомир Поповић, декан Академије. Изложбу је свечано отворио конзул г. Раденковић. На отварању су певала три српска хора из Темишвара.

Организована са благословом Епископа Лукијана ова изложба је подсетила православне Србе и Румуне да је Црква Једна, Света, Апостолска и Саборна и да је потребан дијалог како би се превазишли сви проблеми у секуларном друштву. Изложба је, уједно, манифестација блиских односа ових двеју братских Цркава на овим подручјима где већ вековима живе Срби.

Изложба је организована под покровитељством Министарства вера Владе Републике Србије.

Извор: Висока школа - Академија Српске Православне Цркве за уметности и консервацију