Недеља Православља у Џексону

Недеља Православља у Џексону
Недеља Православља у Џексону
Недеља Православља у Џексону
Недеља Православља у Џексону

Црква Светог Саве у Џексону, Калифорнија, била је благословена у навечерје Недеље Православља 2018. лета Господњег новим осветљењем живописа на зидовима храма. Овај догађај се подударио са доласком иконописца г. Милоја Милинковића, који је у поподневним сатима одговарао на бројна питања људи који су са великим интересовањем дошли у цркву, испунивши је до последњег места.

Већина њих нису чланови ове заједнице, али гаје велико поштовање за српску црквену уметност, па је то била прилика да сазнају много тога не само о православној иконографији, иконографским решењима у џексонском Светосавском храму и животу и делу једног православног иконописца, већ и о ширем историјском, литургичком и богословском контексту црквене уметности.

Након овог узбудљивог и динамичног разговора, уследила је вечерња служба и прилика да присутни искусе живо учешће и улогу црквеног зидног сликарства у православном богослужењу.

Следећег јутра освануо је још један значајан и радостан дан у богатој историји прве српске православне цркве у Северној Америци. Рођени Џексонац и Американац и велики и признати уметник фотографије, г. Лари Ангиер, крштен је и миропомазан, а затим и причешћен у џесконској Светосавској заједници. Кум на крштењу био је већ споменути г. Милоје, чија уметност је и привукла Ларија православној вери и Цркви, и коју је он својим објективом и уметничким оком забележио, од Америке, преко Србије до Грчке. Он је годинама предано учио о Православљу и редовно посећивао богослужења, приљежно и ентузијастично бележећи својом фотографском камером све важне тренутке из црквеног живота ове благословене парохијске заједнице, али и Западноамеричке епархије и Српске Православне Цркве у Америци па и Православља уопште, те је зато познат, поштован и вољен од многих. Овај Американац великог срца и танане душе велики је поштовалац и љубитељ српскога народа, те је по својој жељи и у договору са својим кумом одабрао за своје крштено име – име Светога великомученика кнеза Лазара Косовског, а за крсну славу Светога Севастијана Џексонског. Тако је, након мање од три године од његовог уврштења у ред светих, већ друга породица у Џексону, по своме крштењу, почела да слави Светог Севастијана, покровитеља града Џексона, као крсну славу, а притом је г. Лазар Ангиер први рођени Џексонац који то чини.

Оо промислу Божјем, на Недељу светих икона, зидне иконе цркве Светог Саве су тако засијале новим сјајем, а поврх свега једна жива, људска икона Божја, под кумовским покровитељством једног иконописца, постала је део Свете Цркве Божје, Тела Христовог, Храма Духа Светога, Стуба и Тврђаве Истине.

Сабрање после Литургије настављено је у парохијском дому, а увече су свештенство и парохијани учествовали и у свеправославном вечерњем богослужењу у цркви Светога архангела Гаврила Антиохијске Патријаршије у оближњем Ејнџелс Кампу. Свештеник, Американац  поновио је у својој беседи речи које му је покојна матушка Јулијана Шмеман, супруга проте и професора Александра Шмемана, као младом студенту, изрекла: „Ми имигранти донели смо Православље Америци – на вама је да Америку принесете Православљу“. Још је додао да је први корак ка томе да оправославимо себе и своје животе, као и да је Православље вера истинске слободе, лепоте, радости и живота.