Недеља Православља у Торонту

Недеља Православља у Торонту
Недеља Православља у Торонту
Недеља Православља у Торонту
Недеља Православља у Торонту

У недељу, 17. марта 2019. године, када Црква литургијски обележава победу Православља над иконоборцима, свештенство Српске, Руске и Америчке Православне Цркве у Торонту предводило је своју паству у великопосном вечерњем богослужењу у Саборном храму Сабора Срба Светитеља у Мисисаги.

Молитвословије, предвођено архимадритом Германом (Богојевићем) из братства Светопреображењског манастира у Милтону, служено је на црквенословенском, српском и енглеском језику. На крају богослужења свештеник Јован Марјанац је прочитао Синодик VII Васељенског Сабора.

Одговарао је хор Свети Сава под диригентском палицом Јована Лукића, док су певницу предводили умировљени протојереј-ставрофор Михајло Додер и чтец Милован Прелевић. 

Шеснаест свештенослужитеља, уз седам присутних - укључујући и Његово Преосвештенство умировљеног Епископа канадског г. Георгија, изнели су иконе Господа, Пресвете Богородице и Светитеља на целивање вернима. Такође, изнете су и мошти Светог Мардарија Либертивилског. Неколико стотина присутних верника добили су освећене иконе Светог Јована Шангајског. 

После богослужења чланице Кола српских сестара Краљица Александра уприличиле су посно послужење за преко две стотине присутних који су остали да чују детаљно предавање свештеника Јована Марјанца, старешине Саборног храма, о историји Православља у кијевској Руси, као и о Урајинској Православној Цркви у Канади. Предавање је окончано читањем званичног става Српске Православне Цркве о црквеној кризи у Украјини. Дискусији су допринели свештеници Владимир Маљченко, старешина руског Саборног храма Свете Тројице у Торонту, Петар Шашкоф, старешина руске цркве у Хамилтону, Џефри Корз, старешина храма Свих Светих у Хамилтону, као и архимандрит Герман (Богојевић). 

Извор: Епархија канадска