Недеља Православља у Ванкуверу

У недељу, 29. фебруара 2004. године, свеправославно вечерње богослужење, служено је у грчком катедралном храму Св. великомученика Георгија у Ванкуверу.

Вечерњем богослужењу предходиле су Свете Литугије у свим православним храмовима Ванкувера и околине. Оба српска храма у Ванкуверу била су претесна да приме све, који су желели да учествују на Светим Литургијама. Окупио се и велики број младих, од којих су се многи причестили на почетку Часног поста.

Свеправославно вечерње богослужење почело је у 19 часова. Началствовао је Његово Преосвештенство Епископ канадски, Америчке православне цркве, Господин Серафим, са седиштем у Отави. Поред домаћина из Грчке православне цркве, са својим свештеницима, хоровима и верницима, учешће су узели православни из Српске, Украјинске, Румунске, Антиохијске, Сиријске и Америчке православне Цркве.

Српску Православну Цркву су заступали свештеници, протојереј Мирослав Дејанов, протојереј, Саво Арсенијевић, јереј Милан Пајић, сви из цркве Светога Саве, као и јереј Десимир Видовић из цркве Св. Архангела Михаила, затим хор "Стеван Мокрањац" из храма Светога Саве, са диригентом Ненадом Ивановићем, као и бројни народ који је дошао да учествује на овом лепом свеправославном молитвеном скупу.

Поред многих икона које су за време богослужења у својим рукама држали свештеници и верници, по први пут се појавила и икона Светог Владике Николаја Српског.

Традиционално молитвено окупљање, од великог је значаја за све православне, што је потврђено и ове године као и до сада, са јасном поруком и позивом, уз подсећање на свету дужност чувања светог и мученичког Православља, и на будност у окружењу богохулних јеретика и лажних учења.