Недеља Православља у Винковцима

У склопу обележавања Недеље Православља у Винковцима ће се дана 8. марта 2009. године с почетком у 16 сати одржати молитвени скуп свих православних свештеника с подручја вуковарско-сремске жупаније.

У новосаграђеном храму Силаска светог Духа одржаће се духовно вече с посебним пригодним рециталом и молитвом.

Прва недеља у Часном посту, када се највећи број наших верника причешћује, назива се НЕДЕЉА ПРАВОСЛАВЉА. Тај назив носи већ више од десет векова и спомиње победу Цркве над иконоборцима, лажним учењем које се противило поштовању икона, на сабору 842. године, као и над свим осталим јересима - погрешним учењима у току целе историје.

Тога дана се молимо "да Бог погледа на Свету цркву и да је сачува наповређену од јереси и празноверица, да јој присаједини оне који су отпали од вере и да их врати на прави пут, а верне да укрепи и сачува у Православљу. Да заједнички славе Господа истинском вером и побожношћу, ради прекраћивања мржње, непријатељства и других безакоња и ради тога, да у срцима свих завлада истинска љубав".

Црква још хвали заслуге оних који вером и добрим делима утврђују на земљи Православље, спремајући себе и своје ближње за вечно блаженство.