Недеља Православља у Задру

Недеља Православља у Задру
Недеља Православља у Задру
Недеља Православља у Задру
Недеља Православља у Задру

У прву недељу Часног поста, 25. фебруара 2018. године, Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Никодим служио је свету архијерејску Литургију у Задру.

-Данашњи празник посвећен је победи Цркве над јересима из доба VII Васељенског сабора и самом Православљу као правоживљу које нас упућује да кроз живот у Цркви и кроз свете тајне утврђене у вери задобијемо Царство небеско. На данашњи дан 843. године, за време владавине благочестиве царице Теодоре и њеног сина Михаила, а по одлукама отаца Светог VII Васељенског сабора, проглашена је победа над јеретицима иконоборцима. Заступници иконоборства порицали су иконе и мошти, као и право на поштовање икона Господа Исуса Христа, Пресвете Богородице и свих других мученика и светитеља. Они су прогањали све који су поштовали иконе, тамничили их и убијали, али упркос томе древна вера Цркве остала је сачувана, поручио је Владика и додао:

-Још у древној Цркви људи су изображавали лик Господа Исуса Христа, Богородице и других светитеља. Само Божанској Природи приличи „истинско служење“, а ликовима светих кроз које се клањамо Прволику приличи „целивање и почасно поклоњење“. Како пише у Оросу вере VII Васељенског сабора, част која се даје икони прелази на Оригинал и ко се поклања икони поклања се личности онога који је насликан на њој. То је вера Отаца, вера Апостола и Православних и та вера васељену утврди, рекао је Епископ Никодим објаснивши порекло и значај празника.

Окупљенима у храму Светог пророка Илије Владика је изразио неизмерну радост због сабрања у његовом родном граду. -Ово је град који памтим по својим првим годинама које сам провео у радости и игри на његовим улицама и далматинском камену. Желим да поменем и двојицу свештеника које памтим из детињства, протојереја-ставрофора Жарка Аничића и оца Милована Миодраговића и њихове породице чијих се дивних и смирених ликова и дан данас сећам. Свима вама који сте данас овде још једном захваљујем на доласку и желим да нас Господ укрепи у ове дане поста и да дочекамо Светло Васкрсење са мислима упућеним Њему и очекујући Његов Други долазак, рекао је Епископ далматински.

Извор: Епархија далматинска