Недеља Самарјанке у Севојну

У пету недељу по Васкрсењу – Недељу Самарјанке, Његово Преосвештенство Епископ жички г. Јустин служио је свету архијерејску Литургију у храму Светог архангела Гаврила у Севојну.

Његовом Преосвештенству су саслуживали архимандрит Дамјан (Цветковић), архијерејски намесник ужички протојереј-ставрофор Милош Босић, протојереј Зоран Лазић, протојереј Василије Савић, протођакон Александар Грујовић и ђакон Богдан Милић.

По прочитаној јеванђелској перикопи, Владика Јустин у надахнутој беседи поучио је верни народ о значају периода од Васкрсења па до Вазнесења Исуса Христа Господа нашега: -За то време Христос се јављао ученицима и чинио разна чудеса, која су за човека и људски ум несхватљива. Тиме Син Божји показује да поред тога што је у потпуности човек јесте у потпуности и Бог.

Владика се осврнуо на најзнаменитије јеванђелске догађаје Четрдесетнице међу којима су: Томино  неверство, одлазак жена мироносица на празан  гроб Христов, прича о исцељењу Раслабљеног и сусрет са женом Самарјанком на извору: -Господ од ње тражи да пије воду. Та вода је вечна и животворна. Ко се ње напије више не жедни од опседнутости и робовања материјалним стварима. У овом догађају заиста видимо како Христос проповеда у Самарији и како људе води ка вечном и непролазном животу. До данас Господ то исто чини напајајући водом бесмртности све који му притичу.

На крају Епископ Јустин позвао је верујући народ да следују Христу који је Пут, Истина и Живот, проповедају као што је и Он проповедао у Самарији и приводе неверујуће ка Извору живота Који је заправо Христос – Почетак и Крај.

Извор: Епархија жичка