Недеља Светих Отаца у Цириху

Недеља Светих Отаца у Цириху
Недеља Светих Отаца у Цириху
Недеља Светих Отаца у Цириху
Недеља Светих Отаца у Цириху

Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј началствовао је, у недељу пред радосни празник Рођења Господа Исуса Христа – недељу Светих Отаца – светом архијерејском Литургијом у циришком храму Успења Пресвете Богородице.

Епископу Андреју су саслуживали протојереј Станко Марковић из Берна, Архијерејски намесник за Швајцарску; Архимандрит Козма Бихл; братство Светоуспенског храма у Цириху; протојереј Симеун Продановић; протојереј Мирослав Симијоновић и ђакон Бране Сарић.

У току малог входа на Светој литургији је Његово Преосвештенство високопречасног оца Симеуна Продановића уздигао у достојанство протојереја. На духовну радост верног народа у Цириху, епископ Андреј је званично поставио протојереја Симеуна за пароха упражњене прве парохије Светоуспенског храма.
На светој Литургији је певао мешовити хор Светоуспенског храма „Богородичин“.

Епископ Андреј је одржао надахнуту беседу на тему прочитане перикопе из светог Јеванђеља по Матеју. Његово Преосвештенство је нагласио значај праотаца – предака – не само у Божанској икономији људског спасења Христовим рођењем, већ и у егзистенцији сваке породице понаособ.

Велики број верника се причестио, а након свете Литургије су чланице Кола српских сестара приредиле посно послужење за све присутне.

У послеподневним часовима епископ Андреј је имао састанак са управама Црквене општине Свете Тројице и Црквене општине при Светоуспенском храму, на којој се разговарало о даљем процесу и отвореним питањима уједињења Црквених општина у Цириху, вршила се припрема заједничке Скупштине за крај фебруара 2016. године и водили су се конструктивни разговори о унапређењу духовног и културног живота у Цириху.

Дан раније, 2. јануара 2016. године, Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј присуствовао је вечерњем богослужењу у Светотројичном храму у Цириху.

Вечерњом службом је началствовао протојереј Душан Јовановић из Београда, а саслуживали су му: архимандрит Козма Бихл, јереј Бранимир Петковић (настојатељ храма), јереј Станимир Микић и братство Светоуспенског храма у Цириху, јереј Симеун Продановић, протојереј Мирослав Симијоновић и ђакон Бране Сарић. Певницу је предводио Епископ Андреј лично са дипломираним теологом г. Сашом Бранисављевићем.

Након вечерњег богослужења је епископ Андреј одржао надахнуто богословско предавање о празнику Христовог Рођења, а мисли Преосвећеног Епископа су складно поткрепљене многобројним фотографијама из свог досадашњег живота.

По завршетку предавања и дискусије су сви отишли у црквену салу, где су чланице Кола српских сестара приредиле посно послужење за све присутне. Епископ Андреј је на крају најавио да ће поново доћи у Цирих 10. јануара 2016. године, како би началствовао Евхаристијским сабрањем у Светотројичном храму у Цириху, а поводом радосног празника Рођења Господа Исуса Христа.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска

Недеља Светих Отаца у Цириху
Недеља Светих Отаца у Цириху
Недеља Светих Отаца у Цириху
Недеља Светих Отаца у Цириху