Недеља Светих Праотаца у рукоположење у Загребу

Недеља Светих Праотаца у рукоположење у Загребу
Недеља Светих Праотаца у рукоположење у Загребу
Недеља Светих Праотаца у рукоположење у Загребу
Недеља Светих Праотаца у рукоположење у Загребу

Светом архијерејском Литургијом у загребачком Саборном Светопреображенском храму, којом је началствовао Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански др Порфирије, прослављена је претпосљедња недјеља пред празник Рођења Христовог - недјеља Светих Праотаца.

Након Великог Входа у презвитерски чин митрополит Порфирије је рукоположио и у свештене одежде обукао ђакона Славомира Гвојића из Велике Писанице, уз појање сабраног народа „аксиос“.

- Данас смо имали рукоположење брата и оца Славомира за свештеника, који ће ускоро бити постављен на неку од упражњених парохија наше Митрополије. Честитамо новом свештенику и желимо да му Господ подари пре свега благодат Своју и мудрост како би достојно носио крст, одговорност, али и благослов свештеничке службе која, изнад свега значи сведочење Христа међу нама људима, а то је могуће само ако је Христос у нама, уколико живимо Јеванђељем, вером и уколико је наш живот аутентично, исправно и добро сведочанство Јеванђеља Христовог, пожелио је Митрополит новорукоположеном презвитеру Славомиру.

Настављајући бесједу, Митрополит је црквеном сабрању протумачио смисао прочитаног Јеванђеља о Великој вечери и обиљу љубави којом божанствени Домаћин позива на духовну трпезу и односу позваних према упућеном позиву.

- Важно је да реч Божју чујемо као нама лично упућену, као теби и мени Господ лично упућује реч, обраћа се и позива на свадбу, на гозбу коју је од вечности припремио. Немојмо дозволити себи да се изговарамо, да проналазимо лажна оправдања, да немамо времена за Бога. Да сада немамо времена за молитву, за милосрђе, да немамо времена сада за праштање и покајање, да немамо времена за Бога и ближњег него морамо најпре да се побринемо за себе, а тек када уредимо свој живот како нам одговара онда ће остати времена за Бога и ближњег. Ово је погрешно, драга браћо и сестре, поучио је Митрополит.

Након Литургије верници су се око Митрополита сабрали у Музеју Српске Православне Цркве у Загребу.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска