Недеља Свих Светих у манастиру Будисавци

Недеља Свих Светих у манастиру Будисавци
Недеља Свих Светих у манастиру Будисавци
Недеља Свих Светих у манастиру Будисавци
Недеља Свих Светих у манастиру Будисавци

У Недељу Свих Светих, Његово Преосвештенство Епископ липљански Г. Јован, викар Патријарха српског, служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Будисавци код Клине, метоху Свештене Лавре Пећке Патријаршије посвећеном Преображењу Господњем. Епископу Јовану саслуживао је синђел Игњатије (Илић), а богослужењу је присуствовао велики број Срба повратника из источке и клинске општине.

Манастир Будисавци подигнут је XIV у веку, откада је и метох манастира Пећке Патријаршије. Обновљен је за време Патријарха Макарија Соколовића, а у њему се у дубокој старости упокојио Патријарх Пајсије (Јањевац). У другој половини двадесетог века, након што се у Пећку Патријаршију и њен метох 1957. године уселило сестринство под руковођењем игуманије Февроније, у Будисавцима је живео и литургисао блаженог спомена отац Серафим (Копривица).

У дане најновијег страдања, 19. јула 1999. године, на путу између манастира и сеоске продавнице (у Будисавцима живе Албанци католици) а пред носом италијанског КФОР-а отет је јеромонах Стефан (Пуљић) о коме се до дана данашњег не зна ништа и са правом се претпоставља да је он, попут оца Харитона, убијен Христа и имена Србиновог ради.

Од празника Светих Макавеја 2001. године, прво у долину Осојана, а затим и у друге делове општина Исток, Клина и Пећ, почео је повратак Срба изгнаника, од којих један део гравитира манастиру Будисавци и у њему има своје црквено-народно уточиште, те Епископ Јован и свештенослужитељи из Пећке Патријаршије редовно овде служе, посећују народ који је одлучио да се врати на своја древна огњишта, духовно га укрепљујући и материјално помажући.