Недјеља Мироносица у манастиру Ђурђеви Ступови

Недјеља Мироносица у манастиру Ђурђеви Ступови
Недјеља Мироносица у манастиру Ђурђеви Ступови
Недјеља Мироносица у манастиру Ђурђеви Ступови
Недјеља Мироносица у манастиру Ђурђеви Ступови

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије служио је у Недјељу Мироносица, 26. априла 2015. године, свету архијерејску Литургију у манастиру Ђурђеви Ступови. Преосвећеном Епископу је саслуживало свештенство архијерејског намјесништва беранског и монаштво Манастира.

Вјерном народу сабраном у светом богослужењу архипастирском бесједом обратио се Владика Јоаникије, говорећи о празнику посвећеномженама Мироносицама, Светом праведном Јосифу ариматејском и Никодиму, "личностима које се помињу у Светим Јеванђељима, које су испиле чашу бола приликом распећа Христовог, али нијесу одступили од Његовог крста, нити се поколебали као многи од ученика Христових, подлијежући људској слабости“.

„Жене Мироносице су заједно са Пресветом Богородицом, Светим Јованом Богословом, Светим Јосифом ариматејским и Никодимом,били уз Христа до Његовог издахнућа на крсту, чули Његове последње ријечи "Сврши се“, а то, дубље гледано, значи завршава се домострој спасења. Ми мислимо да је врхунац Христовог домостроја спасења Његово васкрсење али, Његовим страдањем, Његовом смрћу на крсту смрт је, већ, била побијеђена. Пуноћа и слава Његове побједе над смрћу је, наравно, само Његово васкрсење“.

"А какве су личности били Свете жене Мироносице, Јосиф ариматејски, Никодим,драга браћо и сестре? Они се не помињу међу првима, нити међу апостолима него су увијек негдје близу. Дакле, не међу првима, међутим, постадоше први свједоци васкрсења Христовог, а то је изузетно важно. Нарочито је важно што они који су били свједоци смрти Његове, који нијесу одступили од Његовог крста, који су скидали тијело Христово са крста, јер је већ издахнуо, који су га мирисима помазивали, плаштаницом овијали, у гроб полагали, сузама Његово тијело орошавали, они су постали први свједоци васкрсења и то на какав начин – из љубави према свом Господу. Иако као људи, ограничени нијесу могли схватити све што се догађа, смисао свега што је Христос ради нас примио, Његовог домостроја, али су својом љубављу били везани за Њега, нијесу одступали од Њега“, нагласио је Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.

Због те њихове љубави према Господу, додао је Владика,Бог их је наградио. Када су дошли на Његов гроб да плачу, да изврше обичаје у трећи дан послије погреба, да излију миро на Његов гроб, запљуснула их је радост новог живота, радост васкрсења Христовог, радост Христове побједе над смрћу, која је и наша свеопшта свељудска, свечовјечанска побједа у Христу Исусу.

"Тада им се јављаанђео из отвореног гроба. Има мало разлике међу апостолима, јер, свако је писао премасвом виђењу, свом доживљају, а Јеванђеља се, заправо, допуњавају. Неко пише о једном анђелу који се јавио, други апостол пише о два анђела, онај који пише о једном анђелу пише према свом утиску, јер му је тај анђео, обично онај који се слика на гробу Христовом, који је сједио на плочи одваљеној од гроба, био најупечатљивији.У нашој Милешеви је насликан тај анђео. То је чувени Бијели анђео, који јавља васкрсење Христово, анђео Христове побједе над смрћу, анђео који открива славу Христову и он сам је обучен у ту славу, вјечну и непролазну, славу Царства Божјег“.

"Из гроба Христовог, силом Његовог васкрсења засијала је радост цијелом свијету, радост новог живота, али, као што говори апостол Павле, ту пуноћу радости осјетиће само они који су спремни да се сараспињу са Христом. То је истина коју су апостоли посвједочили, не само апостол Павле него сви апостоли, сви светитељи и сви прави истински хришћани, који су, кроз цијело вријеме људске историје од Христовог васкрсења до данас, ишли путем Господњим“, поручио је у својој бесједи Његово Преосвештенство Епископ Јоаникије.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка