Недјеља Православља у Бијелом Пољу

Недјеља Православља у Бијелом Пољу
Недјеља Православља у Бијелом Пољу
Недјеља Православља у Бијелом Пољу
Недјеља Православља у Бијелом Пољу

У цркви Светих апостола Петра и Павла у Бијелом Пољу у недјељу, 5. марта 2017. године, свету Литургију је служио протојереј Дарко Пејић. Он је честијући празник у првој недјељи поста - Недјељу Православља подсјетио на страдања које је трајало више од једног вијека. -Диван и велики празник, преко једног вијека Црква је водила тешку и крваву борбу да сачува свете иконе и мошти. Гоњена од многих, безброј икона и моштују је спаљено. Жељели су лажни ревносници за вјеру, они који Христа никада нису примили у своје срце, да униште тај лик.

-Знате коме једино може да смета лик Хрситов, Анђела и Светих његових? Ономе ко је отпао и похулио на Бога, одрекао се и постао лажа и отац лажи. и свима онима који њему следују. Замислите нас, слабе и нејаке без моштију Светог Василија, Светог Петра, Светог Арсенија, нашега заштитника Светог Харалампија чије мошти чувамо у овоме храму. У овоме храму су, браћо и сестре, стајали свети наши преци и бијелили и чистили своју икону, своју христоликост и боголикост. Јесте то тешка борба, али на крају те борбе и пута стоји и чека онај који је човјеку поново отворио Небо, сам Господ наш Исус Христос, по чијем смо лику створени.

-Када се рађамо на свакога човјека Христос ставља свој печат и даје му боголикост, када умиремо, поново излазимо и стајемо пред онога који нам је дао лик да видимо је ли лик сачиван, може ли се препознати, као у огледалу, када се погледа чист и уредан човјек. Или када се запусти и занемари па се уплаши од самог себе. Једино огледало у којем треба да се огледамо је лик Христов - да ли смо подобни њему. Људи често посустану и одустану. Свети Оци нам говоре колико је страшно бити у близини и видјети Анђела, препадне се човјек. Пророк Јеремија каже: -Топио сам се као восак и нестајао видјећи слуге Божје, бјелину и чистоту њихову, а замислите тек како је стати пред лик самога Бога. Устраши се човјек и није лако, а на свакога од нас понекад наиђе невоља.

-Видите на све стране смрти, болести и искушења. и они који изгубе овдје на земљи некога свога немојмо да очајавамо, кукамо и плачемо, него вјерујмо, надајмо се, трудимо и хитајмо у близину Божју. Сви ћемо једном стати пред Господа а да ли ћемо стати са светим прецима нашим и са ближњима, зависи како смо овдје на земљи провели свој живот. Два завјета наш народ је кроз историју имао. Први је цара Лазара - Земаљско је замалена царство а небеско увијек и довијека. Учи нас и опомиње један цар и владар који је могао да потпише вазалство и да још дуго на земљи ужива многе благодети и добра. Међутим, све је то одбацио не трепнувши, и показао да му нису битна, доказујући да је тако тиме што је и главу своју положио.

-Други завјет - Нека буде што бити не може. Стално нам се чини да не можемо и да је немогуће. Стално опомињем омладину да се жене и удају, не чекајући боље вријеме, бољег друга и пријатеља, него да се узму и стварају, и једни друге да чинимо бољима. И да се боримо да оно што је до нас принесемо на олтар своје земље, народа и вјере. Неће они који вичу Господе, Господе, ући у Царство небеско, него они који творе и извршују вољу Божју, а прва заповијест од Господа је Рађајте се и множите и напуните земљу и владајте њоме. Видите како је лијепо када нас много, када смо сабрани, када се молимо једни за друге, бесједио је отац Дарко.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка