Нека ова књига буде и свијећа воштаница...

Нека ова књига буде и свијећа воштаница...
Нека ова књига буде и свијећа воштаница...
Нека ова књига буде и свијећа воштаница...
Нека ова књига буде и свијећа воштаница...

У понедјељак 30. јула, на празник Свете великомученице Марине – Огњене Марије, у Центру за културу у Беранама, одржана је промоција монографије “Никола и Угљеша Поповић“.

Аутори монографије, која је, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа будимљанско-никшићког Г. Јоаникија, недавно изишла из штампе, у издању крагујевачког “Графостила“, су Вера и Вучић Поповић, родитељи Николе и Угљеше, младића који су у новембру 2004. године страдали у саобраћајној несрећи у Беранама.

Учествујући у промоцији Преосвећени владика Јоаникије је казао да је “увијек живи спомен Николе и Угљеше Поповић освјежен објављивањем овог дјела, које је посвећено њиховим младим и прерано завршеним животима, а истовремено и њиховим блиставим душама и талентима којима их је Бог обдарио и послао у овај свијет“.

“Имали смо, драга браћо и сестре, прилику да се, свих ових година послије њихове преране смрти, више пута сјетимо Николе и Угљеше; њихова жртва учинила је много за продубљивање саосјећања према породици Поповић, која је доживјела ненадокнадив губитак, али и за продубљивање саосјећања и уопште разумијевања међу људима на ширем плану. То се догодило и на дан њихове сахране и на дан помена, а нарочито са подизањем и освећењем цркве Светог Николе, који је крсна слава породице Поповић. На данашњи дан, на празник Огњене Марије, прије двије године, освештали смо темеље храма Светог Николе у Лушцу и ево, на исти тај празник, имамо прилику да говоримо о овој дивној монографији и да се поново сусретнемо са Николом и Угљешом“.

“Преко ове књиге у прилици смо да опет видимо њихове успјехе, да видимо њихове таленте, да видимо њихове прекрасне слике кроз које се продужава њихов живот међу нама. Те слике су, заиста, дивне успомене на њих и заслужују да буду уоквирене у овакву једну монографију. Наравно, није први пут да се сагради храм или да се напише књига, али ова књига јесте посебна, нарочита, специфична и зато, заиста, свако ко познаје породицу Поповић треба да је има у свом дому, јер је ово лијепа успомена на те младице, које су заблистале у овоме свијету, али и прерано отишле, надамо се, у бољи и љепши свијет. Нека ова књига буде и свијећа воштаница, запаљена на њиховом гробу или још боље у храму Светог Николе, који свијетли свима нама, па и душама Николе и Угљеше“, рекао је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.

Монографија се састоји из четири дијела: први дио доноси кратак животопис двадесетчетворогодишњег Николе, који је био асистент на Економском факултету у Београду и двадесетогодишњег Угљеше, тадашњег студента друге године Правног факултета у Подгорици, чија ликовна оставштина, према мишљењу стручне јавности, није занемарљива, потом њихове везе са породицом и једним бројем њима, посебно драгих и за њих, значајних људи и неколико сјећања на њих; други дио су фоторепродукције њихових слика и графика и све оно што је о њима, тим поводом, речено и објављено; трећи сегмент су опроштајни говори, казани над њиховим одром, гробом и на комеморацијама, а завршни, четврти дио јесте љетопис о градњи цркве Светог Николе у Лушцу, код Берана, коју су Вучић и Вера подигли за вјечни спомен својих синова.

О књизи су говорили: Радомир-Миле Стојановић, пјесник из Београда, др Миомир-Мико Пајковић, привредник, који је приложник земље за цркву у Лушцу, пјесму “У дому Поповића“, насталу поводом полугодишњице од Николине и Угљешине смрти прочитао је пјесник Влајко Ћулафић, уредник поменутог издања; рецитал са изводима из Монографије казивали су Васко Драговић и Ивана Масловарић, а у програму који је водила Соња Савић, новинар Радио Берана, учествовао је и хор “Свете мати Анастасије“ из Берана. Публици, у препуној сали беранског Центра за културу, обратио се и захвалио Вучић Поповић.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка