Немачка: Цркве забринуте због планова око Свете Софије

У Берлину је одржана конференција о стању верских слобода у Турској. Поздраве упутили Цариградски Патријарх Вартоломеј и гђа Хилари Клинтон

Грчки православни митрополит за Немачку Августин, упозорио је турске власти да не претварају цркву Свете Софије у Цариграду у џамију. За Православну Цркву је ово светско културно наслеђе „значајно да је свето“ и а пре 80 година Турска Република га је претворила у музеј.

Митрополит је убеђен да ће „претварање овог светилишта у џамију представљати огромни губитак престижа Турске и непоправљиво упропашћење њеног угледа у свету“. Наиме, у новембру је потпредседник владе Турске наговестио с тим у вези планове, након што је истоимене некадашње цркве у древној Никеји и у Трапезунту претворила у џамије. Августин је на почетку конференције у Берлину говорио о стању верских слобода у Турској.

Председавајући Евангеличке цркве у Немачкој Николаус Шнајдер означио је у своме говору да су намере Турске око претварања Свете Софије „ корак уназад“ и додао да док у Немачкој муслимани слободно исповедају своју веру, то није случај за православне, католичке и протестантске вернике у Турској.

У видео поруци на скупу о верским слободама у Турској обратио се Васељенски Патријарх Вартоломеј а то исто је учинила некадашња министарка спољних послова САД Хилари Клинтон.Госпођа Клинтон је нагласила да је верска слобода „основно људско право“. Она је притом подсетила на своја залагања као државне секретарске САД око поновног отварања богословске школе на Халки коју је Турска држава затворила 1973. године.

Извор: Катпрес