Немачки бискупи казали НЕ еутаназији

За Васкрс бискупи се заложили за културу живота и за помоћ избеглицама

Католички бискупи у Немачкој су у својим васкршњим проповедима поново исказали своје неслагање са еутаназијом и заложили су се за културу живота. Истовремено су позвали да се помогне избеглицама. Васкрсење Христово, притом, позива да се боримо против неправде и патње.

Председник  немачке Бискупске конференције, минхенски кардинал Рајнхард Маркс, одбио је да се уопште говори о еутаназији. То би био „сигнал у погрешном правцу“, изјавио је за Немачки радио. “Не дозвољавамо директно убијање“. Међутим, кардинал је допустио да се то може разматрати у екстремним и само појединачним случајевима.

Фулдски бискуп  Хајнц Јозеф Алгермисен истиче да хришћани морају радити на „интензивној нези живота“. Чак се и падерборншки надбискуп Јозеф Бекер Ханс окренуо против фантазија науке и медицине. Васкрсење, које је сваком човеку обећано пред смрт, стоји у оштром сукобу са тврдњом неких  да само они могу располагати својим животом.

Ротенбуршко-штутгартски бискуп Герхард Фирст је критиковао европску избегличку политику. Ужасна ситуација са избеглицама је за Европу један Велики петак. Нада у живот расте онда када људи у  Немачкој раде на ублажавању патњи невољника. 

И есенски бискуп Франц-Јозеф Овербек заложио за културу добродошлице избеглицама.  Он је позвао на неговање нове културе добродошлице. Немачка мора да води записник о избеглицама због њиховог сиромаштва, о ратним избеглицама, избеглицама због вере и избеглицама због савести.

Извор: Катпрес